#Savjeti

ŠTA DA JEDETE KADA STE PREHLAĐENI?

Pojedine namirnice mogu da pomognu da sanirate nazeb. Ren i ljute papričice otpušavaju nos, limun jača imunitet, pileća supa razlaže sluz i olakšava disanje

 

Pojedine namirnice su važne da bi se sačuvalo zdravlje, ali takođe mogu da smire prehladu i ublaže njene simptome.

Dok ozbiljnije bolesti zahtjevaju posebne dijetske režime, mali broj pacijenta zna koliko hrana može da pomogne i kod blažih zdravstvenih problema, kao što su prehlada i grip.

Osim toplih čajeva, postoji još namirnica i napitaka koji mogu da doprinesu bržem ozdravljenju i jačanju organizma na različite načine.

ZAČINjENA HRANA

Vjerovatno vam je već dobro poznato da začinjena hrana ume da potjera suze na oči, ali će zato učiniti da vaš nos bude prohodniji. Sigurno znate onaj osjećaj kada vam kroz nos prostruji oštar vazduh kada pojedete nešto ljuto! E pa to kod prehlade pomaže! Zato se slobodno prepustite renu ili ljutim papričicama.

 

TOPLA LIMUNADA

Takođe može da pomogne i topla limunada. Citrusi sadrže veliku količinu vitamina C. Mekani sloj na pomorandžama, limunu ili grejpfrutu sadrži flavonoide koji će osnažiti imunitet.

 

 ĐUMBIR

Istraživanja su pokazala da je đumbir efikasan u spriječavanju i smirivanju mučnina ili drugih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. U slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je odličan savjeznik u borbi protiv prehlade i gripa, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobjeđuje sve infekcije.

 

PILEĆA SUPA

Pileća supa tradicionalno se smatra lekom, naročito u hladnijim periodima. Pileća supa ne samo da je topao i hranljiv obrok, već naučnici tvrde da postoje dokazi da supa pomaže u smanjenju aktivnosti belih krvnih zrnaca. Upravo su ona odgovorna za respiratorne probleme koji se često javljaju za vreme prehlade.Supa, takođe, razlaže sluz i olakšava disanje. Naime,  topla pileća supa zaista pomaže u borbi sa prehladom, jer piletina sadrži aminokiseline koje se nazivaju cisteini, koje oslobađaju sluz iz pluća, a toplotom supe održava se vlažnost nosnih kanala, sprečava dehidratacija i smanjuje zapaljenje u grlu.

 

 SODA BIKARBONA

Soda bikarbona je čest sastojak lekova za smirivanje želuca, a djeluje zahvaljujući hemijskoj reakciji s viškom želudačne kiseline, čime se stvara neutralnija pH vrednost u želucu. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte tečnost. Mešavina vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lek za smirivanje želuca i creva, što se često javlja kao propratni simptom različitih zdravstvenih stanja.

 

Izvor: www.novosti.rs

Foto: spraklife, 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: