#Savjeti

ŠTA SVE TREBA DA ZNATE O UPOTREBI TAMPONA

Higijana je pola zdravlja. Nemojte zanemarivati intimnu higijenu.

 

1.Operite ruke prije i posle stavljanja tampona.

 

Pranjem ruku prije nego što stavite tampon, sprečavate kontaminaciju vašeg tampona na putu do vaše vagine.

 

 

2. Ne ubacujete tampon dovoljno daleko.

 

Ako ne stavite tampon kako treba, znaćete – zato što ćete ga osjetiti: previše plitko stavljen tampon će biti neprijatan – možda čak i osjetite ivicu na ulazu u vaginu. Ne smete ništa osjetiti kada je pravilno postavljen.

 

 

3. Koristite samo jedan apsorpcioni nivo tampona.

 

Iako je malo vjerovatno, tamponi mogu izazvati sindrom toksičnog šoka (TSS), potencijalno smrtonosnu bolest. Tamponi veće apsorpcije povećavaju rizik od TSS-a, tako da je pametno koristiti ih samo kada apsolutno treba zaustaviti obilni protok. Količina krvi može se promjeniti iz dana u dan tokom vašeg perioda. Ako prva dva dana imate obilne odlive, koristite super upijajuće tampone, a nakon toga odaberite one koji imaju manja upijajuća svojstva..

4.Tampon mijenjajte više puta dnevno.

 

Mijenjajte tampon na svakih 2 do 4 sata, čak i kada ne krvarite mnogo. Vlažni tampon čini topli, udoban dom za bakterije. I što je duže, tamo je veći rizik od TSS-a.

 

 

5. Nemojte koristiti tampon dan nakon završetka ciklusa ( po paroli za svaki slučaj!).

 

Izvlačenje suvog komada pamuka iz suve vagine može biti više nego neprijatno. Zato bi trebalo izbjeći ovu nepotrebnu mjeru predostrožnosti i umjesto toga koristiti dnevni uložak.

 

 

6. Mijenjajte tampon svaki put kada piškite

 

Sa medicinske perspektive, ne morate da mjenjate svoj tampon svaki put kada piškite. Sa praktične tačke gledišta: Ko želi mokri tampon tamo dolje.

7. Mijenjajte tampon odmah nakon plivanja.

 

Kada se nakvasite vi, kvasi se i vaš tampon. Tampon koji je obložen hlorom, slanom ili jezerskom vodom, može izazvati iritaciju kože ako ga brzo ne promjenite.

 

 

8.Koristite tampone sa omotačima.

 

Koristite samo tampone koje koji su u omotu. Ne skidajte omot sa tampona, ukoliko ne želite baš tog momenta da ga aplicirate na mjesto. Omot služi da bi se tampon zaštitio od kontaminacije bakterijama. Samo jedna nepoželjna bakterija, može poremetiti pH vrijednost vaše vagine.

 

9.Tampon nema rok trajanja

 

Sve dok je pakovanje netaknuto (vidi gore), stari tamponi su savršeno bezbjedni za upotrebu.

 

 

Izvor: https://budoar.infobrif.rs/

Foto: Pinterest

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: