#Savjeti

ŠTO BI DA BUDEŠ KAD PORASTEŠ?

 

Kad srednja škola počne, svi misle da imaju baš dosta vremena da odluče šta će da budu kad porastu.

Stvarnost je malo drugačija. Oni koji su i prije srednje imali neku ideju o tome, jer su natprosječno talentovani za nešto, nisu u tolikom problemu. Oni moraju da jure uspjeh kako bi im prosjek obezbjedio ulaz na željeni fakultet.

A šta je sa onom drugom grupom djece, koja još uvijek pojma nemaju..

 

 

Evo nekoliko savjeta koji mogu da budu od koristi..

 

 

1) Pokušaj da odrediš za šta si talentovan/a ...

 

Matematičke sposobnosti olakšavaju ti put do ekonomije ili PMF, ETF dok će te oratorske sposobnosti voditi na  prava, filozofiju, novinarstvo. Isprobaj neke od testova na netu ili idi na profesionalno savjetovanje i informisanje. Ne zanosi se mišlju da samo genijalci upisuju i završavaju fakultet. Upornost i dobre radne navike su nekada pola uspjeha.

 

 

 

2) Napravi listu želja i važnosti

 

Rangiraj fakultete prema važnosti: najviše želim upisati  to i to,  na drugom mjestu to, a neće biti loše ni ako upadnem na to..  

Ako napraviš  alternative za ova tri gore navedena, već imaš šest potencijalnih  izbora!

 

 

3) Razmisli da li želiš da se usavršavaš ili da odmah po završetku počneš da radiš?

 

Uglavnom svi fakulteti pružaju mogućnost daljeg usavršavanja, a na tebi je da prije upisa vidiš šta ti fakultet koji upisuješ nudi i kakve su mu opcije nakon redovnih studija.

 

 

4) Specijalizovano vs. opšte znanje

 

Ukoliko želiš da postaneš vrhunski stručnjak u programiranju ili možda entomolog, probaj da odabereš program koji će ti obezbijediti usko stručno obrazovanje.

S druge strane, neka zanimanja zahtijevaju široko opšte znanje (novinar, turistički vodič, bibliotekar, kustos muzeja, dizajner) pa ćeš čitati i dosta stvari koje naizgled nemaju veze sa tvojim izborom.

 

 

5) Težak vs. jednostavan upis

 

Dobro se raspitajte koliko se studenata prima na vaš smjer, to vam dosta može pomoći prilikom izbora fakulteta i smanjiti opciju da ne budete primljeni. Na nekim masovnim fakultetima, kasnijom selekcijom izbornih predmeta može se doći do onoga što želite

 

6) Posao vs. nezaposlenost

 

Neki smjerovi poput IT-a ili elektrotehnike ili medicine daleko su traženiji  i donose veće plate. Ukoliko upisuješ određene umjetničke ili društvene smjerove, imaj na umu da ćeš posao često tražiti sam .

Na žalost,  nijedan fakultet ti ne garantuje siguran posao, a dodatno učenje čeka svakog od nas..

 

7) Dodatni faks vs. škola u inostranstvu

 

 Dio studenata opravdano odustane nakon prve godine. Uopšte nije tragedija promijeniti faks dok ste na samom početku. Još je bolje ukoliko imate želju upisati dodatne studije ili otići na razmjenu. 

Raspitajte se o saradnji s drugim  univerzitetima i gradovima, predmetima koji vam se priznaju i mogućnosti da slušate dodatne predmete na drugim fakultetima.

 Naravno, ukoliko ste zadovoljni svojim izborom preskočite ovaj savjet.

 

8) Život kod kuće vs. Život van kuće

 

 Odabir mjesta studiranja znači ogromnu razliku u cijeni. Ukoliko ostaneš kod kuće, imaš sigurnost, veću mogućnost zarade jer (najčešće) ne trošiš na stan i režije, život ti se ne mijenja drastično, prijatelji su tu, ali i (pretjerana) briga roditelja, tj. manju mogućnost za osamostaljivanje.

Život u domu podrazumijeva toleranciju, strpljenje, dobre ocjene i nudi jeftin život uz  brojne studentske radosti.

Podstanarstvo je najskuplja opcija, no  dajemo mu prednost u kategoriji sticanja samostalnosti i odgovornosti.

 

 

9) Posvećenost studiranju vs. posvećenost drugim stvarima

 

Postoje fakulteti koji donose veću količinu slobodnog vremena. Od studenata se čak i očekuje da se angažuju na drugim stvarima, projektima i vannastavnim aktivnostima, da istražuju u slobodno vrijeme. No, postoje i medicinski fakultet, smjer matematike i slično gdje vam ne gine svakodnevno učenje, bez mnogo vremena za druge stvari. 

Jeste li spremi zagrijati stolicu ili želite živjeti punim plućima uz faks kao usputnu stanicu?

 

10) Blizina vs. udaljenost od kuće

 

Provjerite veze i cijenu putovanja ukoliko  će vam udaljenost od kuće biti dodatno opterećenje ne tako velikog studentskog budžeta.

 

SREĆNO!

 

 

Izvor: educentar.net

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: