#Savjeti

DA LI SI PRIJATELJ SA RODITELJIMA NA FEJSU, I ŠTA KAD DOBIJEŠ ZAHTJEV?

 

Facebook je bio mjesto na kojem ste se mogli zezati s društvom, komentarisati zgodne pojave, pisati emotivne statuse, a onda ti je mama poslala zahtjev za prijateljstvo!

 

 

Voliš svoju mamu i sve to, ali Facebook je bio tvoje sigurno mjesto i sad jednostavno ne znaš što ćeš. Zavidiš svim prijateljima čiji roditelji još nisu skapirali kako WhatsApp funkcionše i kojima ne pada na pamet da se bave Facebookom.

No, tvoji već znaju kako da komuniciraju smajlićima i sad tu stoji taj nesretni zahtjev. Što napraviti?

Prije nego što doneseš bilo kakvu odluku, ovo su situacije koje će se sigurno dogoditi ako budeš prijatelj sa svojim matorcima na Facebooku:

 

1.  Lajkovnje svega što objaviš – više se nećeš brinuti oko toga da ti niko neće lajkovti post za to je mama tu!

 

 

2. Komentarisanje svega što objaviš – ako imaš sreće samo će lajkovati. No, najčešće su tu i komentari 'najljepše moje', 'mamino zlato' ili 'ti si meni najljepša, voli te mama'. I to je super slatko kad ti kaže uživo, ali komentare može vidjeti  baš svako, a to baš i ne želimo.

 

 

3. Objavljivanje tvojih fotki – dok ti pažljivo biraš koju fotku ćeš staviti i kroz koji ćeš je filter provući, tvoja mama bez problema objavljuje fotke s izleta na kojoj ti se vidi bubuljica ili imaš majicu koja ti baš ne stoji ili nešto još gore. 

 

 

4.  Zezaju te – do sada smo vidjeli već sto situacija u kojima tata zafrkava kćer ili snima iste fotke kao ona. Ili čak imaju neke čudne komentare s internim forama ispod svake tvoje fotke. To ti ne treba, zar ne?

 

 

5.  Moraš paziti što pišeš ili kakve fotke objavljuješ – bilo kakav status u kojem se žališ na školu, roditelje, brata, sestru ili neke fotke koje ste snimili za vrijeme izlaska jednostavno više ne smiješ objavljivati. 

 

 

6. Moraš paziti ko te gdje taguje – da se nadovežemo na tačku prije. Više te prijatelji ne mogu tagovati na nekim fotkama ili objavama jer naravno – sve mogu vidjeti tvoji roditelji

 

 

7. Ne znaju razliku između statusa i chata – umjesto da te pitaju nešto u privatnom inboxu oni će ti postaviti pitanje na tvom zidu. 'Ivana, jesi li oprala suđe danas?' ti takođe ne treba u životu. 

 

 

8. Dijele previše –  ne razumiju kako funkcioniše Facebook pa pišu previše statusa, objavljuju čudne fotke ili tekstove. Iako ima i ljudi naših godina koji to rade pa im nećemo ovo uzeti za zlo. 

Sad kad ste upoznati sa svime, ovo su opcije koje možete napraviti: 

1. Prihvati roditelje za prijatelje, ali pazi što i kako objavljuješ.

2. Nemoj ih prihvatiti i lijepo im objasni da je to zato što bi to bilo kao da idu s tobom u razred. Voliš svoju privatnost i jednostavno se ne bi osjećala/o ugodno da ti je mama prijateljica na Facebooku. 

3. Prihvati, ali lijepo objasni kakva su 'pravila ponašanja' na Facebooku – možda to pomogne da izbjegneš ove neugodne situacije. 

4. Prihvati, ali ako ti bude previše čudno makni ih s liste prijatelja. Možda ni ne skapiraju. 

 

Izvor: teen385

Foto: Pixabay

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: