#Savjeti

DA LI ZNATE ŠTO JE I ČEMU SLUŽI MICELARNA VODA?

Šta je micelarna voda?  Koju izabrati? Sve je popularnija, a niste sigurni čemu služi? Pronašli smo odgovore za vas pa saznajte zašto je ona neophodna vašoj koži.

 

Ako ste ranije besomučno trljali lice maramicama za skidanje šminke pokušavajući da se oslobodite vodootporne maskare i naslaga pudera, zaboravite na to.

 

Drage naše djevojke sada imamo micelarnu vodu. Nezamjenljiv proizvod u službi vaše ljepote.

Micelarna voda nije losion ili mlijeko za skidanje šminke. To je voda neutralne PH vrijednosti u kojoj plivaju micelle.

 

Ime je dobila po  malenim uljastim molekulima (micelama) koji se dobijaju iz prirodnih šećera . Jedan kraj ovih molekula je hidrofilni i privlači vodu dok je drugi  lipofilni tj. privlači ulja i masne čestice i rastvara ih.

 

One su sićušni, uljasti molekuli čistači koji su potopljeni u vodi. Ove čestice imaju sposobnost da privlače čestice masnoće i nečistoće. Voda u kojoj plivaju micele je meka voda, neutralne PH vrednosti i ne sadrži ostatke teških metala, hlora i slično. Voda i micele su dva glavna sastojka, pored ovoga, i zavisnosti od proizvođača i tipa kože kom je namjenjena, micelarna voda u svom sastavu obično ima limunsku kiselinu, glicerin, ekstrakt ružine vodice, esencijalna ulja…

Micelarna voda je posebna po tome što u sebi spaja svježinu čiste vode ( ne sadrži kalcijum, magnezijum i katjone metala ) i efikasnost ulja za skidanje šminke.  Ujedinjeni u jedan proizvod ova dva sastojka omogućavaju otklanjanje masnoća pomješanih sa nečistoćama  i temeljno brisanje čak i vodootporne šminke. Ne iritira kožu i nije potrebno ispirati je.

 

Čišćenje lica nikad nije bilo lakše.  Na pamučni tufer sipajte nekoliko kapi micelarne vode tako da bude vlažan. Vlažnim tuferom prelazite preko lica. Videćete prljavštinu i ostatke šminke koji su sa vašeg lica prešli na tufer.  

 

Da biste odstranili maskaru zadržite namočen tufer par sekundi na kapku a zatim blago obrišite nadole preko trepavica. Možete imati čistu kožu bilo gdje i u bilo koje doba dana uz pomoć micelarne vode. Ne brinite,ona ne mora da zamijeni kompletnu higijenu lica na koju ste navikli ali će joj dodati jedan veliki plus.

 

 

Zanimljivost

Jeste li znali da je micelarna voda osmišljena u Parizu prije nekoliko decenija? Voda je tamo bila tvrda i agresivna za nježnu kožu lica. Parižankama je trebala voda za pranje koja će istovremeno temeljno čistiti i njegovati lice. Zahvaljujući njima danas žene širom svijeta uživaju u blagodetma ovog proizvoda.

 

Kako ih je danas na tržištu jako mnogo različitih brendova i cijena, strpljivo probajte i pronađite onu koja će odgovarati vašem licu i budžetu.

 

Izvor: www.minutzamene.com

Foto: Pinterest

 

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: