#Savjeti

DESET NOVOGODIŠNJIH REZOLUCIJA ZA TINEJDŽERE I ONE MALO STARIJE

U tinejdžerskom razdoblju života zdravlje se većinom uzima zdravo za gotovo. Ipak, stara poslovica kaže – što danas siješ, sutra ćeš žnjeti, pa o zdravlju i opštoj fizičkoj i umnoj spremnosti treba početi brinuti od najranije dobi. Kako je Nova godina pred nama, pravo je vrijeme za nekoliko savjeta .

 

1. Voda je izvor života

Istraživanja su pokazala da 65 posto mladih od 11 do 14 godina ne pije dovoljno vode. Koliko ste vi danas vode popili? Znate li  uopšte? Trebalo bi popiti između šest i osam čaša vode dnevno, a i više, ako  vježbate ili nešto trenirate.

 

U Novoj Godini piti što više vode!

 

 

2. Ne cijedite bubuljice!

Oko 90 posto tinejdžera se prije ili kasnije u životu susretne s aknama. Ako niste među ovih desetak posto sretnika, onda prste k sebi! Cijeđenje akni i ostalih pojava na koži može ostaviti ožiljke za cijeli život.

 

U Novoj Godini ne cjediti bubiljice!

 

3. Fast food

Jedan hamburger ili pica nedjeljno može se tolerisati, čips, smoki i ostale grickalice uz film, takođe. Međutim, ako vam to prijeđe u naviku, višak kilograma kuca na vrata, a svi znamo da ih je mnogo lakše dobiti ih  nego ih se riješiti. Zato, ne pretjerujte sa fast foodom..

 

U Novoj Godini se hraniti zdravije!

4. Domino-efekt stresa

Bez stresa je nemoguće živjeti. Škola, učitelji, obaveze, svađe s prijateljima, ljubavni jadi... ah, pa gdje je kraj?! Ipak, ono na šta možete uticati je kako reagovati na stres. Neki od nas i najmanju sitnicu shvataju kao propast svijeta, dok drugima mnogo toga kroz jedno uvo uđe unutra, a kroz drugo izađe. Previše stresa, nerviranja, bijesa, očaja, tuge i ostalih negativnih emocija samo smanjuju mogućnosti obrane vašeg imuniteta. Udahnite duboko i recite sebi da će sve biti ok.

 

U Novoj Godini nema nerviranja!

 

5. Je'n, dva, je'n, dva...

Treba li uopšte da nabrajamo sve prednosti vježbe i fizičkih aktivnosti? Vježba ubrzava srce i protok krvi kroz tijelo, proljepšava kožu, učvršćuje cijelo tijelo, pomaže kod gubitka kilograma, a što je najvažnije, vježbom se jače izlučuje hormon serotonin hormon sreće! To je hormon zbog kojeg se osjećamo sjajno! A znamo da je to svima potrebno, posebno sada kada vas zna uhvatiti bezrazložni, iznenadni tinejdžerski blues! Upravo zbog toga je vježba odlična  protiv depresije i mnogih drugih psihičkih poremećaja, a osim što ćete se bolje osjećati, bolje ćete izgledati!

 

U Novoj Godini više vježbati!

 

 

6. Izbjegavajte drogu, alkohol i cigarete

Eksperimentiranje i isprobavanje raznih stvari je sasvim normalno i prirodno za tinejdžerske godine. Ipak, imajte na umu da su ljudi koju su postali zvisnici u svojim dvadesetima i tridesetima najčešće sa porocima započeli upravo u teen razdoblju.

 

U Novoj Godini izbjegavaću poroke! 

 

 

7. Pustite me da spavam

U pubertetu vaše se tijelo mijenja i zato mu je potrebno dovoljno sna. Za tinejdžere je to minimum osam sati dnevno, a neki stručnjaci preporučuju i devet sati sna kao najbolju granicu za tinejdžere. Bitno je ići u isto vrijeme u pidžamu i ustajati  u otprilike isti sat. Nikako nije dobro odlaziti na spavanje pred zoru( osim vikendom posle izlaska). Uvijek imajte na umu da san prije ponoći vrijedi dvostruko više od onoga iza ponoći! To je posebno bitno prije ispita i ostalih zahtjevnih zadataka.

 

U Novoj Godini više spavati!

 

 

8. Probajte nešto zaraditi

Kod nas bar posla ima za svakoga! Pogotovo u sezoni. Ne morate raditi čitavu godinu, ali na raspustu bi vam koji ekstra euro sigurno dobro došao.. Ukoliko vam se ne prodaje sladoled ili ne peku palačinke,  možete se dogovoriti sa komšijom, rođacima ili čak i s roditeljima da vam plate za neki obavljeni poslić.. Vjerujte da će vam svaki zarađeni euro biti slađi od onog koji iskukate od roditelja.

 

U Novoj Godini zaraditi džeparac!

 

9. Roditelji i prijatelji

Roditelji i prijatelji su stub  vašeg svijeta. Možda vam i jedni i drugi idu na živce i ponekad mislite kako bi bolje bilo da ih nema, ali razmislite dvaput! I znajte da vam se potpora koju im vi dajete u nekim situacijama možete vratiti dvostruko. Veze su poput biljaka i treba ih njegovati, a ne sve očekivati i uzimati, a ništa davati.

 

U Novoj Godini više cijeniti roditelje i prijatelje!

 

 

10. Knjige, muzika, filmovi

Sve su to odlični stres eliminatori. Učlanite se u lokalnu biblioteku i dajte šansu knjigama – vidjećete kakav se čaroban svijet krije u njima. Isto je i s filmovima, muzika i đuskanje mogu i od najtmurnijeg dana stvoriti predivan sunčan svijet u vašoj duši!

 

U Novoj Godini više uživati u knjigama, muzici , filmovima!

 

NA ŽELJE ŠTO GOVORE SVI, MI NEĆEMO TROŠITI RIJEČI

UVIJEK BUDITE BOLJI OD SEBE, TO NE MOŽE NIKO DA SPRIJEČI!

 

SVE NAJBOLJE U NOVOJ 2019 ŽELI VAM VAŠ MRAVINJAK!

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: