#Savjeti

DORUČAK MOJ NAJBOLJI DRUG - kako da ostaneš fit

Živimo u 21 vijeku. Tehnologija hrane je toliko uzapredovala da možemo jesti bukvalno sve što nam padne na pamet. Koliko samo vrsti čipsa, bejk rolsa i smokija postoje..

 

 

Ej pa sad postoji i slana plazma?! Pa čak i sa kikirijem???

 

Znam, znam, sve sam probala , i znam da je sve preukusno..

 

Ali kada se samo malo bolje razmisli, dolazimo do zaključka da to što je ukusno i ne mora biti najzdravije, pogotovo kad ne razumijemo više od pola sastojaka na deklaraciji..

 

Pored zdravlja, često ne razmišljamo kako sve te namirnice utiču i na naš izgled..

 

Ranije je bilo mnogo lakše.. Imao si jednu vrstu majoneza, za puter od kikirikija nisi ni čuo a kamoli od susama ili bundeve..

 

Sada imamo previše toga na raspolaganju.. Izbor je težak..

 

Ja ne volim ograničenja, i volim sebi da ugadjam kad god mogu, ali gledajući ljude oko sebe koji se bore sa kilogramima, idu na kojekakve dijete, došla sam do zaključka da je najvažnija stvar za ( dobru liniju) za dobro zdravlje, dobro raspoloženje - DORUČAK

Evo nekoliko prijedloga..

1.  Nakon noćnog odmora i nekoliko sati bez jela, našem  tijelu je potrebna energija da bi se pokrenulo. Nivo šećera u krvi je nizak i naš mozak hitno treba  hranu(ugljene hidrate, zitarice, hljeb, puter, jaja, šta ko voli ). Doručak najkasnije sat vremena nakon buđenja će uravnotežiti nivo šećera u krvi

 

2.  Zaboravite na voćkicu ili sokić ujutru, može sve to ali uz gomilu drugih stvari.  Doručak je vrijeme opuštanja i prepuštanja, kada jedemo sve što hoćemo i koliko hoćemo.

 

3.  Hrana je glavni izvor energije za čovjeka, pa ako organizmu  nakon buđenja obezbijedite  fin obrok, bićete živahniji i poletniji cio dan.

 

4.  Doručak mozak snabdijeva energijom, pa ćete imati više energije za radne zadatke pred vama i bolje ćete ih rješavati.

 

5.  Postoje naučni dokazi prema kojima je redovno doručkovanje povezano sa očuvanjem vitke linije i smanjenjem težine.

Ako redovno doručkujete, na taj način stimulišete metabolizam, jer tijelu šaljete signale da može slobodno da troši "gorivo".

Ako preskačete doručak, tijelo se prebacuje na takozvanu "štednju", što znači da troši manje kalorija, i skladišti ih tamo gdje nam se najmanje dopada.

Kada organizam nauči da nema doručka, on pokušava da štedi energiju i hranljive materije koje pojedete za večeru.

Tako, umjesto da sagorijeva, on čuva kalorije i kilograme, kako bi stvorio energetske rezerve za periode bez doručka. Ovim putem remeti se metabolizam.

 

6.   Da ponovimo ovo odozgo, To što ne doručkujete, ne znači da ćete mršaviti, već sasvim suprotno. Tijelo najbrže troši kalorije i najviše ubrzava metabolizam ako se hranimo redovno i po malo

 

7.      Ako doručkujete, imaćete zdrav apetit cio dan. To ne znači da ćete non stop biti gladni, nego  da će apetit od jutra ka večeri postepeno opadati, baš kao što i treba: doručak treba da bude najobilniji, ručak nešto manje obilan, a večera lagana

 

8.      Ako preskočite doručak, vrlo brzo ćete početi da jedete slatke, visokokalorične i nehranljive namirnice jer vašem organizmu treba šećer. Ako ih ne uzmete, tokom sljedećeg obroka ćete jesti neumjereno i kalorično, jer ste previše gladni i vaš organizam traži kalorije i šećer. Dakle, doručak vam omogućava da se cijelog dana hranite zdravije

 

9.      Vaša mama će biti oduševljena porastom vašeg apetita i sa zadovoljstvom će vam spremati razne djakonije po vašoj želji

 

 Ako mi ne vjerujete, probajte da doručkujete svaki dan mjesec dana da vidite rezultate

 

 

Autor: Jelena Vukić

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: