#Savjeti

DOSTA VIŠE S' TIM CELULITOM!

Proljeće nam je već stiglo, a sa njim i lijepo vrijeme koje najavljuje dolazak ljeta, sezone kupanja sunčanja!

 

Iako se svi radujemo suncu, moru, talasima, izlascima, postoji nešto što svaku žensku osobu od puberteta pa naviše nervira i kopka..

 

Celulit..

 

Svake godine ista priča , i ja se pitam dokle ćemo više tako omalovažavati sebe..

Nije ni čudo što postajemo opsjednute svojim tijelom kada nas gomile reklama , sa „do koske retuširanim modelima“, preko čitave godine podsjećaju “ na sve te naše nesavršenosti“, nude gomile korisnih savjeta kako da se oslobodimo ovoga ili onoga!

Ako se samo malo vratimo u prošlost i pogledamo primjere ljepote i zdrava ženska tijela na Rubensovim slikama, zapitaćemo se što se to tako promijenilo i ko je i zašto od nas napravio ovako nesigurna bića koja će umjesto da u sebi uživaju, sate i dane ( o novcu da ne govorim) provoditi ispravljajući sve te „silne nepravilnosti“.

 

Ženske obline uvijek su bile inspiracija, predmet divljenja..

 

Današnje  potrošačko društvo i kozmetička industrija imaju zadatak da zarad svoje zarade od nas prave osobe koje će se sramiti, pokrivati, koje će najljepše trenutke ljeta na plaži kvariti  misleći da svi gledaju baš u „moj  celulit“

 

A istina je zapravo, totalno drugačija.

Prvo, celulit imaju svi. Da li je do ishrane, da li je do  genetike, da li je do hormona, pogotovo u pubertetu..

 

Imaju ga svi.

 

Što je uopšte celulit?

 

To je sloj masnog tkiva koji se nalazi tik ispod kože između fibroznih vlakana koja vezuju mišiće i kožu. Najčešće se javlja na butinama, zadnjici i stomaku jer tu imamo najviše masnih naslaga, i to su mišići koji se uslijed dugog sjedenja najmanje pokreću i koriste..

 

Ukoliko već postojećoj osnovi dodamo i hranu punu masti i šećera, eto ga..

 

Kako ga se osloboditi. U cjelosti, vjerovatno nikako. Ono što možete da radite a za dobrobit je vašeg čitavog organizma ( ne samo radi oslobađanja od celulita) je da pijete dosta vode, izbjegavate hranu punu praznih kalorija ( razne vještačke grickalice).

Jedna od dobrih stvari koje  moderno društvo donosi je upravo povratak na osnove življenja , kakda je hrana u pitanju.  Jedemo  i pijemo što prirodnije..

 

Dakle Koka-kola ili voda? VODA! Čips ili badem? BADEM( orah, lješnik, voće..)

 

Kapirate?

E sad..

 

Naše iskustvo govori da smo upravo mi sami krivi za pravljenje sopstvenih problema.

Kako? Tako što nesvjesno ukazujemo na njih. Saginjemo glavu ako imamo bubuljicu na čelu, oblačimo 8 brojeva veću garderobu ako imamo koji kg viška ili se kupamo u muškom šorcu na plaži uz izgovor da nam je tako udobnije!

 

Ili se ne kupamo i ne skidamo uopšte! Pa da! Logično zar ne? Svako će začuđeno gledati u djevojku koja se kupa u šorcu ili koja sedi pokrivena na 40stepeni!

 

Na grupu djevojaka i mladića koji  bezbrižno uživaju  i zabavljaju se ne misleći na gluposti poput ovi pomenutih, takođe će se obratiti pažnja ali sa najljepšom mogućom konotacijom i osmjehom na licu..

 

Tako da, pustite molim vas celulit. Uživajte u sebi i svom tijelu. Trudite se da sebe gradite, i svoje samopouzanje crpite iz unutrašnje ljepote, znanja, pameti, dobrote, plemenitosti.

 

Izbjegavajte nesigurne drugarice. Njihovo štipanje butina i analiza svakog kvadratnog cm svog tijela , neprimjetno će vas zaraziti, i dok trepnete radićete isto to pred ogledalom.

 

Zaboravite na reklame, od kozmetike kupite jedino neki faktor za zaštitu kože ili neki gel za poslije sunčanja , ako ipak izgorite, nabacite nešto na glavu i pravac plaža!

 

Nemojte da vam uspomene na ove predivne tinejdž dane budu fotografije kojih ćete se stidjeti ali ne zbog celulita već što ste na najsmješnije načine pokušali da ga sakrijete!

 

P.S. A niko ga nikad nije ni gledao..

 

Autor : Jelena Vukić

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: