#Savjeti

GOOGLE PLAY STORE PUN OPASNIH APLIKACIJA! PAZITE ŠTA SKIDATE!

Izgleda da se ne možete tek tako pouzdati da su aplikacije u Google Play Store-u bezbjedne. Zapravo, istraživanje koje je sprovođeno tokom čak dvije godine je to eksplicitno pokazalo. Univerzitet u Sidneju je pronašao čak 2040 škodljivih i zlonamjernih aplikacija na popularnom servisu za Android platformu.

 

Istraživanje je analiziralo milion aplikacija na Google Play prodavnici. Pronađen je veliki broj lažnih aplikacija, aplikacija koje su tražile pristup velikom broju privatnih podataka o korisnicima, a zanimljivo je da u ovakve aplikacije spadaju i neke popularne igre, među kojima su Hill Climb Racing ili Temple Run. Kako bi uspješno analizirali toliki broj aplikacija, istraživači su koristili metode mašinskog učenja, prenosi PC Press.

 

Algoritmi su tako pronašli čak 49.608 potencijalnih prijetnji. Potom su pomoću VirusTotal softvera 7246 aplikacija okarakterisane kao maliciozne, dok je od njih je 2040 aplikacija okarakterisano kao lažno ili visoko rizično.

 

Zanimljivo je i da je sam Google odmah reagovao, i ekspresno uklonio aplikacije koje su u ovom istraživanju označene kao opasne. Takođe, povećan je broj odbijenih aplikacija. Suspenzija aplikacija je porasla na 66%, dok je broj odbijenih aplikacija, odnosno onih kojima nije ni dozvoljeno ni da se pojave na Google Play servisu, porastao za 55%.

 

Izvor: b92.net/tehnopolis

Foto: depositfotos

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: