#Savjeti

KO KAŽE DA JE ŠOPING JEDNOSTAVAN?! kratka priča o kupovini i održavanju odjeće

Pored toga što većini stanovnika na planeti zemlji šoping predstavlja neizmjerno zadovoljstvo, opuštanje, anti stes terapiju, nazovite kako hoćete, nekada ovaj vid zabave može da zahtjeva malo više mozganja nego što na prvi pogled djeluje..

 

Kada proberete po svom ormanu, sigurno ćete primjetiti da vam nisu sve majice , džemperi, pantalone iste veličine..

Iako na primjer, vi nosite M, imate dosta stvari s etiketom S, ili obrnuto..

 

Proizvođači često misle kako je najlakše zalijepiti standardnu etiketu, S, M, L, XL, i tako riješiti problem veličina. Međjutim , na ovom svijetu ima više ljudi koji će se prije uklopiti u neko slovo između, a da ne govorimo o ponašanju materijala nakon pranja, o čemu će ovdje biti riječ..

 

Zato sve pripadnike jačeg pola ne treba da čudi kada u šopingu provedemo sate i sate isprobavajući majčice, jer vidite, nije problem u nama već u neujedinjenim standardima veličina i različitim materijalima..

Trenutni trend gdje se sve nosi oooogrooomno stvara još veću zabunu, tu su brojevi tek pobrkani..

A što se proizvođača tiče, M u Zari nije isti kao M u Bershki ili M u H&Mu..

Tu vam mnogo ne možemo pomoći. Na žalost, i dalje ćete morati da pazite i isprobavate do iznemoglosti.

 

Ovdje smo da vas uputimo kako da u zavisnosti od toga kako se ponaša pri pranju, ispravno odaberete manji ili veći komad odjeće koji želite..

 

Dakle, malo se bavimo tehnologijom tekstila..

 

Svakoj od nas se sigurno barem  jednom dogodilo da nam se neka majica razvukla, a slatki džemperčić skupio do broja za Barbiku .

 

Ovo se nije dogodilo samo onim pažljivim sretnicama koje kupuju samo pamučnu garderobu i umjesto što sate provode probajući, one sate provode buljeći u jedva čitljive etikete i sastav proizvoda..

 

Svako ima svoju muku..

 

Zato smo napravili  spisak odjeće koja se rasteže pa je bolje kupiti broj manje, ili onaj koji ti je baš taman, kao i spisak odjeće koja se skuplja pa je bolje kupiti broj veće.

 

Odjeća koja se rasteže:

 

1. Helanke- Znam koliko su vam udobne ali i vi znate da čim dva puta čučnete istegnuće vam se koljena, počeće da vise na guzi, djelovaće staro i otrcano. Vodite računa o debljini materijala od kojeg su napravljene jer će one tanje svakako brže propasti. Nemojte kupovati ni tri broja manje jer helanke umiju neprijatno da iznenade kada puknu na nezgodnom mjestu..

 

2. Džemperi i prsluci s velikim postotkom poliestera-  vještački materijali su generalno skloniji širenju. Ovo je dobro znati, ali nije toliko sumorna vijest, budući da i ako se dogodi da vam se nešto od ovoga raširi, moda je sada takva da sve možete nositi kao oversized tuniku, haljinu, istaći struk kaišem .. Nezgodno je kad se skupi..

 

3. Najlonke od 50 i više dena. Ovdje nemam  što mnogo da dodam. Čarape su toliko delikatne da je moja preporuka da ih svakao perete na ruke mlakom vodom i onda greške nema.. Znam da mašina brže odradi svoje, ali ako želite da vam stvari traju, potrudite se!

 

4. Farmerke –  Farmerke su posebna priča, one koje imaju elastina će se razvući pri velikim temperaturama, dok će se  one od čistog pamučnog džinsa skupiti.

 

Ja lično volim malo elastina. Tada me farmerke  ne seku kad sjedim, i osjećej mi je prijatnjiji, ali zato vodim računa kada ih perem.

One generalno kraće „žive“ od onih bez elastina. Preporuka za njih, broj manje, pa koliko izdrže.

 

Što se tiče čistopamučnih , uff, davno je bilo kada sam imala neke od njih. Uvijek pamtim taj osjećaj nelgode i škripanja teksasa kada ga oblačim, i narednih par sati dok se ne opuste..

 

A kad se opuste.. Onda vise, ma koliko vam broj tačan bio..

 

Preporuka za njih, kupite broj veće, model koji nije uz tijelo, već više boyfriend ili baggy pa kad do opuštanja dođe, neće biti toliko primjetno,  a ako se pak skupe, opet ćete bez problema ući u njih.

 

Odjeća koja se skuplja: 

 

1. T shirt (pogotovo ako je 100% pamuk). Ja volim šire modele pa uvijek uzimam veće, često ni ne primjetim razliku nakon pranja.. Ako ipak volite modele uz tijelo budite spreme na osjećaj teskobe u ramenima nakon pranja i zahvalite tamo nekom što je u modu vratio Crop tops..

 

2. Odjeća od vune (s prirodnim materijalima je jednostavno tako, pa na vunu posebno pazite i najbolje da se pere na ruke sa malo omekšivača za kosu na kraju). Tu nema filozofije.

Najbolje na ruke, sa nekim starinskim praškom bez dodatnih kerefeka i sastojaka.. Tehnologija je toliko uznapredovavala da će ono što pomaže svili da bude meka, odmoći vuni da se ne skupi..

Pitajte mamu ili baku za savjet o prašku, nećete pogriješiti..

 

3. Čarape. Hmmm.. Rekla bih da se skupljaju, međutim, sve je više čarapa sa ogromnim postotkom elastina, jer su lakše za oblačenje i prijatnije za nošenje(mada se noga više znoji) pa ako ste old school type i volite pamuk, kupite broj  veće da biste ih nosili višeod jednog puta.

4. Odjeća od viskoze, moj najprijatniji materijal za nošenje( viskoza je negdje na pola puta između prirodnih i vještačkih materijala pa je isto sklona skupljanju).

Malo se skuplja, budite pažljivi.

Ma bićete pažljivi čim je osjetite pod rukom. Ona je kao prava žena, nježna spolja a itekako otporna i izdržljiva iznutra, a onom ko zna kako sa njom, savršena!

 

 

Autor: Jelena Vukić

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: