#Savjeti

KOJI FAKULTET DA UPIŠEŠ, PITANJE JE SAD?

 

Bliži se završetak četvrte godine, uskoro ćete maturirati i treba da odlučite da li ćete da upišete fakultet ili ne. Izbor fakulteta predstavlja jednu od najbitnijih i može se reći i jednu od najtežih odluka u životu svakog maturanta koji je odlučio da studira.

 

Ako si siguran da nećeš ništa da upišeš, onda ovaj tekst nije zanimljiv za tebe. Ako planiraš da upišeš nešto, ovo su savjeti za maturante koji ti mogu pomoći u izboru.

 

Ovo je jedno od najvažnijih pitanja u vašem životu, a imate relativno malo vremena da date odgovor na njega. Od toga koji fakultet ćete upisati uglavnom zavisi i to čime ćete se u životu baviti. Odabrati odgovarajući fakultet znači odabrati ono što volite i čemu ćete se posvjetiti narednih četiri ili više godina.

 

Da biste lakše donijeli odluku, potrebno je da poznajete sebe i da znate šta želite.

Jedan od faktora koji utiče na tu odluku je i vaša svijest o tome kakav ste učenik i kakav je vaš kapacitet. Treba da uzmete u obzir svoja interesovanja i izabrati fakultet na kome ćete najbolje moći da iskoristite svoj potencijal i steknete potrebna znanja. Srednja škola je jedna stepenica više ka fakultetu koja treba da vas usmjeri i da vam do znanja u čemu ste dobri, a u čemu ne, i da na osnovu toga odlučite šta ćete da upišete.

 

 

Drugi faktor koji utiče na vašu odluku je vaše mišljenje o određenom fakultetu i da li vi smatrate da je to pravi izbor za vas. Neki od nas znaju od malena koji fakultet će upisati, a neki od nas ne znaju do posljednjeg trenutka. Bitno je vjerovati svojim instinktima i možete da porazgovarate sa svojim roditeljima i prijateljima o tome šta vi mislite.

 

 

Treći faktor su, nažalost, finansije. Finansije imaju veliku ulogu u vašem odlučivanju, i ponekad od toga da li smo upali na budžet ili ne, zavisi da li ćemo upisati fakultet koji želimo. Cijene školarina nisu nimalo naivne za samofinansirajuće studente, ali ukoliko se vi tu pronalazite, pokušajte da pronađete neko rješenje za taj problem. Neki studenti pronađu honorarni posao da pomognu roditeljima pri plaćanju školarine, dok drugi uzmu studentski kredit. Sve ovo nije nimalo lako, i iz tog razloga se treba dobro pripremiti za prijemni ispit i potruditi se da ga uradite što bolje da biste upali na budžet.

 

Izbor fakulteta će odrediti dalji tok vašeg života, i zato pri donošenju te odluke treba pažljivo izvagati prednosti i mane, želje i mogućnosti, a zatim donijeti pravu odluku zbog koje se nećete kajati kasnije.

 


“Znam šta ću da studiram!”

 

Ako si već napravio izbor i znaš tačno šta ćeš da upišeš, onda je potrebno na vrijeme da se spremaš za prijemni ispit. Nemoj se oslanjati na ocjene i na prosjek iz srednje škole, jer je svaki poen bitan. U interesu ti je da položiš prijemni ispit sa što većim brojem poena. Ponekada se studenti nađu ispod crte i za deseti dio poena.

Mnogi fakulteti imaju pripreme za polaganje prijemnog ispita. Raspitaj se na katedri grupe koju hoćeš da upišeš. Bilo bi dobro stupiti u kontakt i sa nekim iz saveza fakulteta, jer te oni mogu uputiti u sva dešavanja na fakultetu

 

"Još uvek ne znam što da upišem!”

 

Ako još uvijek nisi siguran(a) koji fakultet da izabereš ili šta da upišeš, u ovom tekstu se nalaze neki savjeti za maturante koji ti mogu biti od pomoći. Želimo da olakšamo pretragu fakulteta i da ti ukažemo na neke stvari o kojima treba voditi računa.

 

 Zašto upisujem fakultet?

 

Prije nego što odabereš fakultet, trebalo bi definisati šta zaista želiš. Ne znaš šta hoćeš još uvijek? Sasvim uobičajeno za današnju ekonomsko-političku situaciju. Evo nekoliko opcija.

 

1.      Hoću da steknem dobro i kvalitetno znanje i da izgradim uspješnu karijeru. Odlična opcija! Potrebno je onda pronaći fakultet gdje se može steći kvalitetno i funkcionalno znanje.

 

2.      Hoću da završim fakultet i da palim preko granice. Ovo nije ni malo tako jednostavno kao što izgleda. Kao prvo treba dobro da se raspitaš kod relevantnih izvora o mogućnostima odlaska i rada u struci. Ali ne kod nekih koji uopšte nisu izašli iz regiona a sve znaju ili kod nekog gastarbajtera iz Njemačke koji je tamo na „crno“. Treba se raspitati i o profesijama koje se najviše traže. Samo treba da znaš da se u inostranstvu prvenstveno traži znanje, pa tek onda diploma. U svakom slučaju imaj na umu da dobri stručnjaci i u našoj zemlji mogu živjeti sasvim solidno.

 

3.      Imam jaku vezu, treba mi samo diploma da bi se zaposlio i da bi dobio bolje radno mjesto. Blago tebi, na žalost ostalih! Mada ovo izgleda uobičajena situacija kod nas i  jedan je od glavnih razloga zašto sve veći broj stručnjaka odlazi iz odavde, a nama sve gore.

 

4.      Čitavo društvo to upisuje. Ovo je najgluplji razlog za izbor fakulteta. Društvo ćeš da upoznaš i na drugim fakultetima, a niko te ne sprečava da održavaš prijateljstvo i sa starim društvom. Imaj na umu da se vremenom društva mijenjaju, a ti si zbog njih možda izabrao pogrešan fakultet. Sa koliko njih si ostao u kontaktu iz osnovne škole?

Suzi izbor fakulteta

 

Polazeći od ovih odgovora trebalo bi da definišeš svoje želje. U Crnoj Gori postoji  veliki broj fakulteta, različitog kvaliteta, tako da je najbolje da napraviš listu fakulteta, da se raspitaš o njima i da zatim suziš izbor.

 

 Napravi listu fakulteta u zavisnosti od sfere interesovanja.  

 

 

Državni ili privatni

 

Kod nas postoji stereotip da na privatnim fakultetima, čim se upišeš i platiš, automatski i kupuješ diplomu, kao i da je praktično nemoguće da ne položiš ispit. Na žalost, mnogi privatni fakultetu su doprinjeli ovakvom stavu.

 

Međutim, u regionu postoje i kvalitetni privatni fakulteti gdje možete dobiti sasvim adekvatno znanje. Na žalost, postoje i državni fakulteti na kojima vlada nepotizam i korupcija.

 

Prednost nekih privatnih fakulteta je da kao manje obrazovne ustanove mogu mnogo lakše da se prilagode savremenim potrebama društva i tržišta, za razliku od velikih državnih fakulteta koji su mnogo manje fleksibilniji.

Činjenica je ipak da mnogi poslodavci i dalje prilikom zapošljavanja daju prednost studentima koji su završili državne fakultete. Pored toga, privatni fakulteti su uglavnom skuplji u odnosu na državne. Međutim ukoliko nisi na budžetu i kada se uzmu svi troškovi u obzir, državni fakultet može da bude i skuplji..

 

 

Raspitaj se o fakultetu 

 

Potrebno je raspitati se o profesorima koji predaju na fakultetu, njihovom renomeu i njihovom odnosu prema studentima. Takođe provjeri i profil ljudi koji upisuje fakultet. Ovo je posebno bitno ako upisuješ fakultet prvenstveno da bi nešto naučio i izgradio uspješnu karijeru.

 

Mnoge podatke ćeš naći na sajtu fakulteta, a bilo bi dobro da posetiš forume ili fejsbuk grupe tog fakulteta. U svakom slučaj potrebno je da se dobro informišeš i da skupiš što veći broj argumenata koji idu u prilog izbora koji ćeš napraviti. U ovome ti mogu najviše pomoći sajt fakulteta, mišljenja i komentari studenata, savez studenata fakulteta i poseta fakultetu kada su „otvorena vrata“ fakulteta.

 

 

Mogućnost zaposlenja

 

Najbitnija stvar nakon završetka fakulteta je pronaći posao. Na sajtu mnogih fakulteta se nalaze mnoge korisne informacije o tome gdje sada rade bivši studenati. Detaljnije informacije možeš da dobiješ i od profesora sa fakulteta ukoliko možeš da dođeš do njih.

 

 

Gledaj u budućnost

 

Potrebno je i malo se odvojiti od sadašnje perspektive i pogledati u budućnost. Naravno ne u onu pesimističko-apokalističku, već u realno-optimističku. U budućnosti, mnoga zanimanja će polako nestajati, a pojaviće se nove potrebe i nova zanimanja.

Iako možda trenutno i dalje nije interesovanje veliko za neke programe, u budućnosti će možda postati sve traženiji, kao ekologija na primer ili IT sektor. Guglaj malo po netu i pogledaj kako se razvija nauka i društvo, a zatim pokušaj da to povežeš sa svojim interesovanjima i izborom fakulteta.

 

 

Profesionalna orjentacija

 

Ukoliko i dalje ne znaš što ćeš, možda je dobro da se konsultuješ sa nekim iz profesionalne orjentacije. Profesionalna orijentacija je pružanje pomoći u donošenju važnih odluka po pitanju izbora fakulteta. Na taj način možeš bolje da upoznaš sebe, svoje sklonosti, karakteristike ličnosti i svoje sposobnosti bitne za izbor profesije. Postoje brojni centri za profesionalnu orijentaciju, gdje nakon urađenih testova interesovanja, ličnosti, sposobnoti i opšte kulture možeš dobiti predloge šta bi mogao da upišeš.

U svakom slučaju, treba znati da ovo treba biti tvoja odluka jer se radi o tvojoj profesionalnoj karijeri. Međutim, saslušaj obavezno i druge jer ti je svaka informacija bitna! Želimo ti puno sreće i uspjeha u možda i najbitnijem i najtežem izboru u životu!

 

 

Kada su u pitanju fakulteti Univerziteta Crne Gore (državni) pravo prijave na konkurs imaju kandidati sa završenom odgovarajućom četvorogodišnjom školom, dok na privatnim fakultetima konkurisati mogu i oni koji su završili trogodišnju školu uz polaganje odgovarajućih diferencijalnih ispita. Strani državljani u Crnoj Gori mogu studirati pod istim uslovima kao i crnogorski i imaju status našeg studenta koji plaća školarinu.

 

 

U okviru Univerziteta Crne Gore u Podgorici se nalaze sledeći fakulteti: Elektortehnički, Mašinski, Metalurško - tehnološki, Prirodno- matematički, Građevinski, Arhitektonski, Pravni, Ekonomski, Fakultet političkih nauka, Medicinski, Biotehnički i Farmaceutski fakultet, kao i Istorijski institut i Institut za strane jezike.

Fakultet dramskih umjetnosti, Muzička akademija i Fakultet likovnih umjetnosti nalaze se na Cetinju, dok se Fakultet za sport i fizičko obrazovanje, Filološki i Filozofski fakulteti nalaze u Nikšiću.
Fakultet za turizam i hotelijerstvo, Institut za biologiju mora i Pomorski fakultet su u Kotoru, a Fakultet primijenjene fizioterapije u Igalu.

 

Budućim studentima na raspolaganju su i privatni fakulteti: Univerzitet Donja Gorica(UDG), Univerzitet Mediteran kao i deset samostalnih visokoškolskih ustanova. Fakultet za poslovni menedžmet, Fakultet za poslovnu ekonomiju i Pomorski fakultet nalaze se u Baru, dok se u Budvi nalazi Fakultet za internacionalni menadžmet u turizmu i hotelijerstvu. Fakultet za menadžmet u saobraćaju i komunikacijama je u Beranama, Fakultet za menadžmet u Herceg Novom, a u Tivtu je Fakultet za mediteranske poslovne studije. Od samostalnih privatnih fakulteta tu su još i Fakultet za državne i evropske studije u Podgorici i Fakultet za crnogorski jezik i književnost koji se nalazi na Cetinju.

 

DOKUMENTA POTREBNA ZA UPIS

 

Na odabranom fakultetu popunjava se prijava za upis i prilažu sledeća dokumenta:

- originalna diploma o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu (oni koji nisu imali ovaj ispit mogu polagati test iz dva predmeta od značaja za određeni studijski program i tako ostvariti dodatne bodove)

- originalna svjedočanstva o završenim razredima srednje škole

- kopija lične karte ili izvod iz matične knjige rođenih

- uvjerenje o državljanstvu

- diploma „Luča“ ili ekvivalentna diploma

- diploma o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnim takmičenjima srednjoškolaca ili diploma većeg ranga.

 

Dokumenta koja se prilažu moraju biti original, a u slučaju da je riječ o duplikatima potpisuje se pisana izjava da originalna dokumenta nisu iskorišćena za upis na neki drugi fakultet.

 

Za upis na određene studijske programe polaže se prijemni ispit koji se dodatno boduje, a na Univerzitetu Crne Gore to su: Fakultet likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Fakultet dramskih umjetnosti, Medicinski, Arhitektonski, Filozofski fakultet i Institut za strane jezike. 

Raspored polaganja i način provjere znanja kandidata objavljuje se na oglasnoj tabli ili na sajtu fakulteta. Obično se polaže jedan ispit u toku jednog dana, a u slučaju da se ispit sastoji iz više djelova polaganje se može obavljati u kontinuitetu tokom jednog dana. Rezultati se objavljuju na oglasnoj tabli ili sajtu fakulteta najkasnije 24 sata od završetka polaganja, a kandidat koji ne položi prijemni neće biti upisan.


Strani državljanin podnosi i dokaz o poznavanju jezika na kojem se izvode studije, izuzev u slučaju da je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

 

ŠTA SE BODUJE

 

Za upis se vrednuje: 

- uspjeh na maturskom (stručnom) ispitu 

- opšti uspjeh na završetku pojedinačnih razreda srednje škole

- uspjeh iz dva predmeta iz trećeg i četvrtog razreda srednje škole od značaja za studijski program

- uspjeh na dopunskim ispitima (prijemni) 

- diploma “Luča” i diploma o osvojenim prvim i drugim nagradama na državnim takmičenjima srednjoškolaca.

 

Na osnovu zbira bodova formira se rang lista kandidata (strani državljani posebno se rangiraju) koja se objavljuje na sajtu i oglasnoj table fakulteta odnosno samostalnog studijskog programa. Nezadovoljni kandidati imaju pravo žalbe u roku od 24 časa.

 

UPIS

 

Kandidati koji se nalaze na objavljenoj rang listi stiču pravo na upis. Budući studenti zatim zaključuju ugovor o studiranju, prilažu dvije fotografije dimenzije 4x6 i index, a za samofinansirajuće studente utvrđuje se cijena školarine. Kandidati koji se upišu na Medicinski fakultet, Fakultet za pomorstvo, Fakultet za sport i fizičko obrazovanje i Fakultet primijenjene fizioterapije prilažu i ljekarsko uvjerenje izdato od specijalizovane zdravstvene ustanove.

 

Za upis na nekom od državnih fakulteta index kupujete u knjižari (košta oko 5 eura),dok je na mnogim privatnim fakultetima prilikom upisa neophodno donijeti i uplatnicu da ste index kupili na fakultetu koji upisujete. U tom slučaju cijena indexa iznosi od 5 do 8 eura.

 

Cijene školovanja kreću se u rasponu od 250 do 1000 eura na državnim, odnosno od 1000 do 1500 eura na privatnim fakultetima. 

Prva rata školarine plaća se najčešće prilikom upisa, a ako se uplaćuje kompletan iznos ostvaruje se i određeni popust. Za studente koji nisu u mogućnosti da odjednom plate školarinu banke u Crnoj Gori odobravaju specijalizovane studentske kredite. Na nekim privatnim fakultetima kandidati koji imaju diplomu “Luča” oslobođeni su plaćanja školarine na prvoj godini studija.

 

 

Izvor: http://studentske-vesti.rs/saveti-za-maturante/

          http://fakulteti.edukacija.rs/saveti-studenti/koji-fakultet-upisati

          mondo.me

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: