#Savjeti

KOJU SREDNJU ĆEŠ DA UPIŠEŠ?

Polako se bliži kraj i ove školske godine, a vi ste 9. razred i ne znate ni gdje  vam je glava, a kamoli koju srednju da upišete?

Dok svi pričaju samo o maturantima i o tome kako je njima teško jer moraju da polažu  maturu i zatim i da upišu željeni fakultet, rijetko tko se sjeti osnovnoškolaca koje uskoro čeka prvi veliki izbor u životu: odabir srednje škole.

Možda se na prvu čini da nije toliko bitno i da je ustvari najbitnije upisati školu gdje će ići većina vaših prijatelja iz razreda, ipak nije baš tako. Svakako se radi o odluci koju ne donosite preko noći, nego ozbiljno razmišljate o tome, uz savjete i pomoć roditelja.

Na kraju krajeva, u potpunosti se radi o vašem izboru, ali mi vam predlažemo  kako da sami sa sobom zaključite što je najbolje za vas!

1. Nemojte biti povodljivi

 

U osnovnoj su svi jako bliski sa svojim prijateljima iz razreda, pa vjerojatno mislite da će tako biti i u srednjoj.

Ipak, u srednjoj vas može biti mnogo više u razredu, i normalno je da se ne družite svi  međusobno.

A i kako ste sve stariji, tako imate i više slobode, pa ćete više vremena provoditi družeći se sa društvom i kada niste u školi.

 

Samo zato što svi iz razreda idu u jednu školu, ne moraš i ti s njima.

Između ostaloga, može se dogoditi i da ne završite zajedno u razredu – i što onda? Zato birajte pametno!

 

2. Odredite svoje prioritete

 

Nekome je prioritet da ide u najbližu srednju, nekome da ide u lakšu srednju pa da se može fokusirati na ostale obaveze, a ima onih koji baš žele ići u tešku srednju tako da se pripreme za faks i  maturski! Odredite svoje prioritete, pa se po tome dalje prilagodite.

3. Razmislite koji su vaši interesi

 

Svaka srednja ima nešto svoje:  gimnazija nudi dosta mogućnosti ali podsvjesno obavezuje na dalje školovanje( i poslije nje nemate nikakav „zanat“ u rukama), a strukovne škole (koje su posljednjih godina sve manje popularan odabir), su odlične za one koji tačno znaju što ih zanima!

Često se dogodi da je program i raspored teži u nekoj strukovnoj školi nego u gimnaziji, pogotovo zbog prakse koja je obavezna. Na kraju krajeva, i nakon strukovne škole se može upisati  na željeni faks( ako to želiš ili odlučiš u međuvremenu), samo što za razliku od gimnazijalca, ovdje već imate struku i u najgorem slučaju možete ne otići na faks!

 

4. Izračunajte  rutu od kuće do škole

 

Osnovna škola je najčešće ona koja nam je najbliža, pa tako ima onih kojima do škole treba par minuta pješice. Ako želite takvu situaciju imati i u srednjoj, onda  radije pogledajte koliko vam treba do koje srednje. Naravno, ovo nije prioritet pri odabiru srednje, ali recimo da ako ima nekoliko sličnih škola, naravno je bolje ići u onu koja  je bliža! 

 

 

5. Popričajte s nekim ko je u toj školi

 

Kad ste suzili izbor na nekoliko škola (ili čak samo na jednu), dobro je popričati s nekim ko je još uvijek u toj školi.

Tako ćete saznati kako ta škola 'diše' – što se traži od učenika, je li naglasak na predmetima koji te zanimaju, kakvi su ostali učenici, kakvi su rezultati na maturama, imaju li puno učenika na takmičenjima, kakve su vananstavne aktivnosti i sekcije...

Najbolje je pričati s nekim ko je još u školi jer oni znaju kakvo je trenutno stanje, mada nije loše ni s nekim ko je već završio tu srednju, pogotovo ako se direktor i većina profesora nisu mijenjali!

 

 

U svakom slučaju, iako vas čeka ni malo lak zadatak, nemojte previše brinuti. Odabir srednje škole jeste važan ali ne i presudan u životu svakog od nas. Gdje god da se upišete , trudite se da dajete svoj maksimum jer će vrata budućnosti, ma na koja da zakucate, uz dobre ocjene uvijek biti otvorena.

 

 

Izvor : teen385

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: