#Savjeti

KOLIKO ČESTO TREBA ČISTITI TASTATURU?

Australijski naučnici u nedavnoj studiji otkrili su da daska na wc šolji ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Na tipičnoj tastaturi, posebno onoj koju dijeli više ljudi, situacija je, po istoj studiji, čak 400 puta gora.

 

Australijanci nisu jedini koji su došli do tog saznanja. U jednoj čikaškoj bolnici otkriveno je da visokootporna bakterija MRSA na tastaturi može preživjeti 24 sata. 

U bolnici u Holandiji proučavali su stotinu tastatura koje koriste i na njih 95 pronašli streptokoke, stafilokoke i druge patogene. Ispalo je da su tastature najprljavija podloga u celom dijelu intenzivne njege. S obzirom na to koliko često koristimo računare i nije čudno da se prljavština taloži među tipkama. Nije rijetkost ni da se iznad tastature istovremeno jede i piše, kašlje i kija. 

Kada čistiti tastaturu? 

Većina mikrobiologa na to će pitanje odgovoriti - najmanje jednom nedjeljno. 

Američki ljekari i medicinske sestre iz Nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja (NCHR) savjetuju da se tastature dezinfikuju mnogo češće, najmanje jednom dnevno. Preporučuju i pranje ruku prije i poslije svakog korišćenja tastature, naročito u sezoni gripa. 

Ako ste vi jedina osoba koja koristi računar, onda je većina bakterija koje slete na tastaturu vaša i vjerovatno vam neće nauditi. Ipak, i takva se tastatura treba redovito čistiti. 

A to se radi vrlo jednostavno. Potrebno je prvo isključiti računar, zatim iz tastature istresti sve mrvice i potom je poprskati nekim dezinfekcionim sredstvom i obrisati. 

Usput, mikrobiolog s njujorškog medicinskog fakulteta Filip Tierno savjetuje da se na kraju dana dobro obriše i mobilni na kome se isto mogu pronaći razni patogeni, poput E. coli ili streptokoka.

 

 

Izvor: B92.net

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: