#Savjeti

MENSTRUACIJA I LJETOVANJE: KADA SE PLIVANJE PREPORUČUJE, A KAD NE TOKOM CIKLUSA

Ako vam se baš na ljetovanju dogode "oni" dani, imamo prave savjete za vas..

 

Iako je u pitanju prirodna pojava s kojom sve žene žive po nekoliko dana svakog mjeseca, definitivno je neprijatno kada se menstruacija potrefi s ljetovanjem. Osim nervoze i bolnih grčeva, uživanje može da pokvare i raznorazni strahovi koji vam prolaze kroz glavu.

 

Ipak, nisu vam sve lađe potonule. Evo nekoliko korisnih savjeta šta raditi i kako "štetu" svjesti na minimum ako se već potrefilo "crveno slovo u kalendaru".

 

Samo plivanje nije nikakav problem, ako je more prijatno i ako se poštuju određena pravila. Temperatura vode ne smije da bude prehladna, a prilikom kupanja je važno da vam ne bude neprijatno.

Ukoliko koristite uloške, morate znati da se oni prilikom kvašenja u trostruče, postanu debeli i teški,  pa vam za kupanje sa njima preporučujemo neki šorcić za kupanje  i svakako plažu sa toaletom.

 

Dakle, prije ulaska u vodu, promijeniti uložak i odmah nakon izlaska iz nje ga zamijeniti.

 

Takođe treba napomenuti da se za vrijeme ovih dana ne možemo satima banjati u vodi, već se moramo zadovoljiti jednim kratkim osvježenjem. To je za one djevojke koje baš ne mogu bez mora. Ovim drugim preporučujemo rashlađenje ispod tuša koje će vas osvježiti a neće izazvati dodatne komplikacije sa ulošcima.

 

Ukoliko koristite tampone, prije ulaska u vodu stavite novi tampon, a čim izađete na suvo, promijenite ga. Obavezno skinite mokri kupaći kostim i presvucite se u nov, koji je čist i suv. Vodite računa o higijeni ruku!

 

Djevojkama sa izrazito obilnim menstruacijama i s čestim ugrušcima savjetuje se da se konsultuju sa svojim ginekologom. Premda, ako se vodi računa, ne bi trebalo da bude problema sa brčkanjem tokom onih dana. Naravno, ukoliko se ne pretjeruje.

 

Sunčanje samo po sebi nema nikakvog štetnog uticaja na dužinu i obim menstrualnog krvarenja, ali ipak bi trebalo da budete dodatno oprezni zbog njihovog nepovoljnog djelovanja na kožu. Zaštitni faktori za lice i tijelo su nužni, kao i šeširići. Uz poštovanje pravila neizlaganja direktno sunčevim zracima u periodu između 10 i 16 časova, šanse za nesvjesticu su svedene na minimum.

 

Vrlo često promjena dnevne rutine može da utiče na dužinu trajanja menstrualnog ciklusa. Takođe i popuštanje faktora stresa mogu dovesti do promjene u dužini menstrualnog ciklusa.

 

Predmenstrualni sindorm predstavlja ogromnu patnju za veliki broj žena i zasigurno nije najbolja opcija proživjeti ga tokom godišnjeg odmora. Ipak, izlaganje velikoj količini dnevnog svjetla može ublažiti simptome PMS-a, kao i izbacivanje kofeina, gaziranih pića, čokolade, korišćenje što manje mlječnih proizvoda (sladoleda, svježeg kravljeg sira, sira, mlijeka koje se može zamijeniti sa pirinčanim ili sojinim mlijekom).

 

Usvakom slučaju, treba raditi ono što vam prija i u čemu se osjećate najbolje, jer dodatne nelagodnosti tokom onih dana nikome nisu dobrodošle.

 

 

Izvor: Lovesensa.rs, prilagodila Jelena Vukić

Foto: Pixabay

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: