#Savjeti

NE IDITE NA SNIJEG BEZ NAOČARA

Vodite računa o dužini boravka na suncem okupanom snijegu, pogotovo ako niste adekvatno opremljeni, jer možete biti neprijatno iznenađeni pojavom snježnog slepila. Samo sat-dva boravka na snegu bez naočara dovoljno je za pojavu snježnog slepila, koje se, inače, kao zakasnela reakcija javlja tek 6-12 sati poslije izlaganja, upozoravaju stručnjaci.

 

Snježno slepilo nastaje zbog ultraljubičastog zračenja koje je na planini mnogo veće (refleksija je triput jača nego sa površine mora). Razređeni planinski vazduh sve to još više potencira. Osoba sa snježnim sljepilom ima crvene oči i zamagljen vid, osjeća grebanje i bol u oba oka, a počinje i da joj smeta svjetlo.

 

Ukoliko vam se ovako nešto dogodi, stavljajte hladne vodene obloge na oči. Ako nosite kontaktna sočiva obavezno ih skinite i ne stavljajte ih dok boravite na planini. U suprotnom, kontaktna sočiva mogu da dovedu do oštećenja rožnjače, što će usporiti oporavak očiju.

 

Da bi se oporavak ubrzao, u oči treba stavljati vještačke suze ili gelove za vlaženje oka, koji pospješuju epitelizaciju oštećene površine. Nošenje velikih zaštitnih naočara, dobro priljubljenih uz lice, treba da bude imperativ svakom skijašu ili šetaču na snijegu.

 

Isto važi i za naočare sa dioptrijom, koje takođe moraju da budu dobro fiksirane. I nikada ne treba da se skidaju, čak i onda kada stvaraju utisak da su maglovite. Jer samo sat bez njih može uzrokovati probleme sa očima.

 

Boja naočara treba da prati boju okoline, zbog čega su najbolje sive fotogrej. Za zimu mogu da budu i žute. Najvažnije je da sve imaju oznaku da štite od UV zračenja. Ukoliko su zaista dobre, zaštitna moć im je i do 98 odsto, naglašavaju stručnjaci.

 

Izvor: Novosti.rs

Foto: AllAboutVision

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: