#Savjeti

NE UZIMAJTE TELEFON U RUKE DOK VOZITE, KADA JE VAŠ GLAVNI I JEDINI ZADATAK BITI ODGOVORAN U SAOBRAĆAJU!

Kako mobilni telefon ometa pažnju vozača?

Sekund nepažnje može skupo da nas košta!

 

Telefoniranje u toku vožnje je gotovo je svakodnevna pojava na crnogorskim drumovima koja je prerasla u jako opasnu naviku, koju je neophodno što prije mijenjati. Upotrebom telefona, pažnja vozača se preusmjerava sa saobraćajne situacije, a vrijeme potrebno dа vozаč reаguje nа određene situаcije u sаobrаćаju povećano.

 

Osim što reaguju sporije, vozači koji koriste telefon tokom vožnje ne zapažaju veliki broj detalja i situacija iz okruženja, što za posljedicu ima nastanak saobraćajne nezgode. Radi se o takozvanom fenomenu „gleda a ne vidi“, kada vozač iako mu je pogled usmjeren na put ne registruje ono što vidi ispred sebe. Vozeći pri brzini od 60 km/h za samo pola sekunde vozilo pređe 8m, što je dužina dva pješačka prelaza. Dakle i pola sekunde vaše nepažnje može usmrtiti pješaka!

 

Još je opasnije ako se telefon tokom vožnje koristi za čitanje i slanje SMS poruka. Osim zauzetosti jedne ruke, sada više ni pogled vozača nije usmeren na put, pa je mogućnost da dođe do nesreće još veća. Prema najnovijoj studiji koju su objavili naučnici sa Univerziteta u Barseloni, pisanje SMS poruka dok vozite opasnije je čak i od vožnje pod dejestvom alkohola, kada je konzumirana doza duplo veća od dozvoljene.

Selfie u vožnji “vozi” u sudar!

 

Budući da rado prihvatamo zapadne trendove, i “selfie” u vožnji postao je veliki hit i kod nas u Crnoj Gori. Većini nije jasno kako jedan “bezazleni” selfie može izazvati saobraćajnu nezgodu. Međutim za sve veći broj saobraćajnih nezgoda, uključujući one sa smrtnim posljedicama, krivi su vozači koji slikaju selfie dok voze. Vožnja zahtijeva potpunu kontrolu nad vozilom u svakom trenutku. Slikanje selfiija ometa vas na 14 sekundi, a provjeravanje društvenih mreža može vas omesti na punih 20 sekundi!

Takođe, zanimljiv je podatak da u prosjeku najmanje 916 ažuriranih statusa u jednom mjesecu sadrži oznaku #drivingselfie (selfie u vožnji) !

 

Zapamtite, nije problem što se vi slikate, ali uradite to na bezbjedniji način – stanite sa strane, upalite „sva četiri“, napravite selfie i nastavite dalje. Budite svjesni da nije samo vaš život u pitanju, nego i život ostalih učesnika u saobraćaju.

 

Šta kaže Zakon?

 

Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja Crne Gore vozač u toku vožnje ne smije da koristi telefonski uređaj, kao ni audio i video uređaje na način da ometaju njegovu pažnju u toku vožnje. Predviđena novčana kazna za upotrebu mobilnog telefona u toku vožnje iznosi od 50 do 150€.

 

Uspori.me

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: