#Savjeti

SAVJETI ZA PRAKTIČNO PAKOVANJE

Ljeto stiže, kreće sezona putovanja..

 

Pakovanje stvari predstavlja jedan od najvećih problema kada se kreće na put. Šta ponijeti, a šta ostaviti, da li će sve stati u kofer, neka su od pitanja sa kojima se svi susrećmo.

 

Ponekad pakovanje ume da djeluje kao nemoguća misija, a zapravo je sve stvar dobre pripreme i organizacije..

 

Evo nekoliko savjeta..

Prvo, pogledajte vremensku prognozu i vodite računa o planiranim aktivnostima.

 

Nije svejedno da li putujete turistički ili negdje na svadbu, da li idete na planinu ili selo ili kampovanje..

 

Umjesto da stihijski pakujete stvari koje volite, osmislite kombinacije za svaki dan, što će vam pomoći i kad stignete na odredište jer nećete morati da trošite vrijeme na to šta da obučete, već ćete se posvjetiti poslu ili uživanju.

 

Izvadite svu odjeću

 

Pakujte se u prostoriji u kojoj možete da prostrete svu odjeću i isplanirate sve odjevne kombinacije. Kada unaprijed složite kombinacije, izbjegavajte gomilanje nepotrebne odjeće i pretrpavanje kofera. Svaku pojedinu složenu kombinaciju potom slikajte mobilnim telefonom kako biste skratili vrijeme razmišljanja o garderobi kad ste na putu. Pobrinite se da spakujete obuću i odjeću koju možete međusobno da kombinujete.

 

Umjesto da slažete – rolajte

 

Umjesto slaganja odjeće u kofer, po istom principu po kome je slažete na police, najbolje je da je urolate u obliku valjka.Ako želite da dobijete još više prostora, ovako složene stvari kompresujte u vakumske vreće za odlaganje odjeće i usisivačem izvucite vazduh.

 

Kozmetika

 

Nekoliko dana prije puta spakujte kompletnu kozmetičku torbicu pa počnite da je koristite dok ste još kod kuće. Tako ćete ubrzo saznati šta vam nedostaje, često su to sitnice kao što je npr. zubni konac. Sve što ste zaboravili, a što vam je potrebno dodajte u neseser. Ono što ste spakovali a niste koristili, izvadite i ostavite kod kuće.

Mirisni papir

Za dašak luksuza u kofer stavite komad ukrasnog mirisnog papira (onog koji se stavlja na dno fioka ormana) ili vrećicu od lavande ili eukaliptusa. Tako će odjeća mirisati kao da je svježe oprana. Ovo je posebno korisno kod dužih putovanja ili onih na kojima nemamo mogućnost da peremo odjeću.

 

Izvor: B92.net

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: