#Savjeti

TROŠITE NOVAC NA ISKUSTVA A NE NA STVARI

Živimo u potrošačkom društvu, materijalno nas okružuje, mami, ali koliko smo stvarno srećni kada nešto kupimo?

 

Paradoks posjedovanja

 

Dvadesetogodišnja studija Dr Tomasa Giloviča, profesora psihologije, dostigla je snažan i konkretan zaključak: Nemojte trošiti svoj novac na materijalne stvari koje vam nisu potrebne. Problem sa materijalnim stvarima jeste ta da sreća zbog šopinga brzo izblijedi.

Postoje tri kritična razloga za tako nešto:

 

1. Brzo se naviknemo na to „nešto novo“ što posjedujemo. Ono što se u radnji činilo atraktivnim i uzbudljivim, po dolasku kući vi to izvadite iz kesa i torbi i ono postaje obična stvar, norma.

 

 

2. Sa svakom kupovinom podižemo nivo naših potreba i naših očekivanja. Čim se priviknemo na nove cipele koje smo kupili prošle nedjelje, već krećemo u potragu za drugim parom.

 

3. Posjedovanje, po svojoj prirodi, podstiče poređenja. Kupujemo novi auto i oduševljeni smo njime sve dok prijatelj ne kupi bolji. A uvjek se nađe neko ko ima bolje, skuplje, novije stvari od naših.

 

 

Jedan od neprijatelja sreće je adaptacija“, rekao je Gilovič. „Kupujemo stvari da bismo bili srećni i uspjeli smo. Ali samo na neko vrijeme. Nove stvari su nam uzbudljive u početku, ali se onda naviknemo na njih.“

 

Paradoks posjedovanja je pretpostavka da će sreća koju dobijemo od kupovine trajati dok god budemo imali tu materijalnu stvar. Čini se da intuitivno vjerujemo da ulaganje u nešto što možemo vidjeti, čuti i trajno dodirnuti donosi najbolju vrijednost. Ali to nije u redu.

Moć iskustva je mnogo veća od posjedovanja. Zašto?

 

Prije svega, iskustvo je trajno. Ono postaje dio vašeg identiteta. Mi nismo ono što posjedujemo ali zato gradimo sebe zbog onoga što vidimo, čujemo, zbog mjesta i ljudi koje upoznajemo, i zbog novih stvari koje uradimo.

 

Takođe, mi ne upoređujemo iskustva na isti način na koji upoređujemo.

 

Anticipacija je vrlo bitna. Mi uživamo u novim iskustvima od samog početka, počevši od faze planiranja, pa sve do uspomena koje steknemo tokom putovanja, na primjer.

 

Kada sljedeći put birate između odlaska na planinu vikendom ili kupovine novih čizmi, izaberite putovanje. Bićete srećniji, kaže nauka.

 

 

Izvor: Bankar.me za Mravinjak.me prilagodila Jelena Vukic

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: