#Savjeti

ZAŠTO IMAMO TAJ PMS?!

 

Otprilike 80 posto mladih žena nekoliko dana prije početka ciklusa osjeća tegobe poznatije pod imenom predmenstrualni sindrom (PMS)

 

Iako ćete možda više puta u životu poželjeti da je nemate, redovni ciklus znak je da je s zdravljem i tijelom žene sve u redu. Nekoliko je razloga zašto ipak nismo presretne kad pomislimo na nju.

Većina nas prije, a i za vrijeme ciklusa, trpi neku vrstu bolova u području stomaka i leđa, a mnoge od nas osjećaju i predmenstrualni sindrom koji dolazi u nizu varijanti i simptoma: razdražljivost, nespretnost, glavobolja, bolne i osjetljive grudi, mučnina, proljev, nadutost, akne…

Simptomi PMS-a

 

Otprilike tri četvrtine žena reproduktivne dobi nekoliko dana prije ciklusa osjeća simptome PMS-a. Međutim, zašto on pogađa samo neke žene, a druge ne, te zašto je kod nekih jače, a kod drugih slabije izražen, odgovor na to pitanje još uvijek nije do kraja poznat.

 

Otprilike polovina žena, koje PMS na neki način pogađa, normalno funkcionišu uz blage simptome, ali druga polovina nerijetko pati od vrlo izraženih simptoma koji ih tjeraju da uzimaju lijekove protiv bolova. Neke žene tih dana u mjesecu zbog bolova ne mogu da izađu iz kuće i funkcionišu na poslu ili u školi. Neke zbog bolova znaju patiti i od depresije.

 

Simptomi PMS-a pojavljuju se 7 do 10 dana prije početka menstruacije, a gube se nekoliko dana poslije početka krvarenja.

 

 

Fizički simptomi

 

natečenost grudi zbog povećanja mliječnih žlijezdapovećanje tjelesne težine zbog nakupljanja vode u tijelu (otečenost)

 

glavobolja

 

probavne tegobe

 

bolovi u mišićima i zglobovima (posebno u karlici)

 

brzo umaranje

 

bol u predjelu srca

 

nesanica

 

preosjetljivost na mirise i zvukove

 

znojenje

 

Simptomi psihičkog karaktera

 

nemir

 

nervoza

 

gubitak koncentracije

 

depresija/nalet pozitivne energije

 

smanjenje/povećanje libida

 

 

Nabrojeni simptomi ne moraju se javiti ili biti jednaki u svakom ciklusu. Dogodi se da žena koja inače ima blaže simptome, nekoliko mjeseci zaredom ima snažnije izražene simptome, koji zatim opet nestanu. To zavisi od hormonske ravnoteže, ali i od nekih drugih činilaca kao što su ishrana, stres i način života. Kako biste bolje upoznale svoje tijelo, pratite menstrualni ciklus zapisujući ga u kalendaru i posmatrajte kako se ponaša vaše tijelo. To će vam pomoći da otkrijete kako funkcioniše vaše tijelo i omogućiti  će vam da spoznate kako  da izbjegnete ili umanjite neugodne simptome.

Ishranom protiv PMS-a!

 

Kako biste izbjegle neugodne simptome PMS-a u drugoj polovini ciklusa, pripazite što jedete. Izbjegavajte slatkiše, voćne i gazirane sokove, alkohol, ali i kafu, crni čaj i masnoće. Korigujući svoju ishranu tokom tih 14 dana do ciklusa, izbjeći ćete i umanjiti neugodne popratne pojave PMS-a pa čak i bolove.

 

Smanjenje unosa soli u organizam ne utiče bitno na skupljanje vode u tkivima i otečenost.

 

U drugoj polovini menstrualng ciklusa jedite više ribe jer se pokazalo da ona može ublažiti simptome PMS-a. Naučnici su potvrdili da žene čija ishrana obiluje ribom mnogo rjeđe osjećaju menstrualne bolove jer je riblja mast bogata masnim kiselinama. Žene koje pate od menstrualnih bolova imaju nizak nivo masnih kiselina u organizmu. Zanimljivo, žene u Japanu rjeđe pate od PMS-a  možda upravo zahvaljujući ishrani bogatoj ribom.

 

Da PMS ne bi uzeo maha, jedite hranu koja obiluje vitiminima B kompleksa, posebno piridoksin (vitamin B6). On podiže raspoloženje, poboljšava san i ublažava bolove u stomaku.

 

Opšte stanje organizma poboljšaće se uz  kalcijum i magnezijum. Stručnjaci su objasnili da se potrebe organizma za njima povećavaju u drugoj polovini ciklusa, a njihov je nedostatak uzrok mnogih predmenstrualnih tegoba. Kalcijum ne samo da poboljšava raspoloženje već i sprječava alergijske reakcije i bol, smanjuje menstrualnoo krvarenje.

 

Znakovi nedostatka kalcijuma u organizmu su krhki nokti, bol u mišićima i kičmi te oslabljeno čulo ukusa i mirisa.

 

Magnezijum nam u drugoj polovini ciklusa pomaže u uspostavljanju psihičke ravnoteže, smanjuje razdražljivost i stres te povećava opštuu otpornost organizma.

Aktivno živite

 

Lučenje endorfina prilikom fizičke aktivnosti nije važno samo zbog smanjenja stresa, otpuštanja negativnosti ili podizanja osjećaja sreće i zadovoljstva koji taj hormon pruža tijelu. On ima snagu  i da umanji i simptome PMS-a jer smanjuje bol. To, međutim, ne znači da se u slučaju jakog PMS-a treba da se bavite ekstremnim sportovima. Naprotiv, to može djelovati i kontraproduktivno. Zato se radije držite zlatne sredine odnosno umjerene fizičke aktivnosti koja će pozitivno djelovati.

 

Veliki bolovi

 

Ako i sama niste u sličnoj situaciji, tada vam je zasigurno poznata priča o ženama koje pred i za vrijeme ciklusa padaju u nesvijest od bolova. Simptomi PMS-a jesu u određenoj mjeri i nasljedni, ali mogu i upućivati na neke ginekološke probleme.

 

Stoga, ako baš svaki mjesec imate PMS, a simptomi su vam prilično izraženi, svakako se obratite ginekologu za pomoć. Moguće je da bolove izazivaju izuzeci od pravilne građe i položaja materice, ciste na jajnicima, miomi u materici ili druge bolesti kao na  primjer endometrioza. Katkad pomaže i homonska terapija. Neke bolesti i promjene se mogu liječiti što će rezultirati smanjenjem bolova i simptoma PMS-a.

 

Izvor: roditelji.hr

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: