#Šta se čita

ČITALI SMO, ČITAMO, ČITAĆEMO

 

U proteklih nekloliko mjeseci, kako statistika kaže, najčitaniju knjigu u Crnoj Gori napisala je italijanska spisateljica Elena Ferante.

 

Ova  dama ima status jedne od najznačajnijih savremenih italijanskih autorki novog doba, a knjiga koja se najviše kupovala ima naslov „Moja genijalna prijateljica”.

 

To je, sudeći po izdavaču, raskošna i snažna priča o prijateljstvu Elene i Lili. Elena Ferante, jedinstvenom i moćnom naracijom, nudi precizan portret ove dvije žene, ali, takođe, i široku panoramu čitave nacije kao i dirljivu refleksiju o prirodi pravog prijateljstva.

 

Visoko se kotira i nastavak „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“ .

 

Posebno interesantan podatak je da se identitet Elene Ferante još uvijek ne zna već se o njemu spekuliše, što njenim romanima dodaje dašak mistike.

Visoko na listi najčitanijih je i dvotomni roman „Lavirint duhova“, Karlosa Ruisa Safona.

 

Ako se prvi put susrećete sa imenom ovog fantastičnog pisca, ljubazno ćemo vas zamoliti da se vratite nekoliko godina unazad i krenete od početka sa čitanjem „Sjenke Vjetra“, „Igre anđela“, „Zatočenika nebesa“ pa tek na kraju počastite sebe završnicom ove tetralogije o Groblju zaboravljenih knjiga.

 

Toliko mudrosti je u svakoj rečenici ovog španca, da ćete naći sebe kako ste išarali knjigu podvlačeći jednu za drugom ..

 

Čitaoca na stranicama tog romana očekuje nevjerovatan rasplet brojnih intriga koje su od Safonove proze stvorile jednu od najuzbudljivijih avantura savremene španske književnosti.

Djelo dr Klarise Estes „Žene koje trče s vukovima“ kao da je ponovo oživjelo. Prvi put izdata 1992.godine, prevedena je na 37 jezika i kako kaže NY Times čak 145 nedjelja je bila na listi najčitanijih knjiga.

 

To je „knjiga koja će svakoj ženi pomoći da izbjegne one greške koje u samorazvoju svi pravimo, slušajući upravo svoju prirodnu inuticiju. Knjiga dr Estes predstavlja zanimljiv vodič za najuzbudljivije putovanje u sopstvenu unutrašnjost”.

 

Djevojke širom zemlje kupovale su i  „Moj slatki život” Marije Zeželj. Ovo je bila jedna od najprodavanijih knjiga proteklog kvartala. Što tu da dodamo, osim da je mlada Marija uspjela da nadje put do srca i duše svake tinejdžerke u regionu i mi joj na tome čestitamo!

 

Den Braun se vratio sa „Porijeklom“ . Svakome ko voli naraciju Dena Brauna ne treba poseban uvod, a onima koji će ga prvi put okusiti samo otkrivamo da je prof. Langdon u novim avanturama Bilbau, u čuvenom muzeju Gugenhajm, a kritičari kažu da je ovo Braunov najzabavniji roman do sada!

 

Što drugo da vam kažemo osim trk u biblioteku/knjižaru!

 

Autor : Jelena Vukić

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: