#Šta se čita

KNJIGA KOJA ĆE VAM OBJASNITI TAJNI GOVOR ZVIJEZDA

Zvjezdano nebo je misterija koja zaokuplja pažnju naučnika i umjetnika, ali i svih nas laika već hiljadama godina. Planete, a još više zvijezde, predaleko su da bismo ih istražili izbliza pa se moramo oslanjati na spekulacije, sofisticirane teleskope i, kako se pokazalo, vrlo bogatu maštu promatrača. 

 

Astrologija je umijeće kojim tumačimo uticaj svemirskih tijela na ljude i Zemlju. Astronomija, pak, naučnim metodama opservacije i zaključivanja nudi neke odgovore. No upravo je nauka o noćnom nebu vrlo nepristupačna jer se oslanja na naprednu fiziku i barata pojmovima od kojih se većini zavrti u glavi.

 

Ipak, povremeno se pojavi knjiga koja pojednostavljuje razumijevanje svemira, istovremenono pružajući inteligentna objašnjenja prihvatljiva čitateljima potkovanim znanjem. "Astrofizika za ljude kojima se žuri"  bestseler je od dana svog izlaska.

Koja je priroda prostora i vremena?

 

Kako se mi uklapamo u svemir?

 

Kako se svemir uklapa u nas?

 

Na ta će vam dubokoumna pitanja najbolji odgovor dati poznati astrofizičar i autor brojnih bestselera Neil deGrasse Tyson. Malo je danas onih koji imaju dovoljno vremena za razmišljanje o svemiru. Zato Tyson sažeto i jasno i s mnogo humora svemir približava Zemlji u lako savladivim poglavljima koja se mogu čitati na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme dana prenatrpanog obvezama. Dok čekate na jutarnju kavu, autobus, voz ili avion, "Astrofizika za ljude kojima se žuri" ponudiće vam sve potrebno da se sprijateljite s osnovnim astrofizičkim pojmovima: od Velikog praska do crnih rupa, od kvarkova do kvantne mehanike, pa od potrage za ekstrasolarnim planetama do potrage za životom u svemiru.

Iz autorove biografije iščitavamo da je čovjek čije riječi možemo smatrati objektivnima. Neil deGrasse Tyson rođen je u New Yorku iste nedjelje kada je osnovana NASA.

 

Zanimanje za svemir pokazao je već u svojoj devetoj godini života nakon posjete Haydenovom planetarijumu Američkog prirodnjačkog muzeja. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u njujorškim školama gdje je pohađao znamenitu Bronx High School of Science. Diplomu iz fizike stekao je na Harvardu, a titulu doktora nauke iz područja astrofizike na univerzitetu Columbia.

 

U razdoblju od 1991. do 1994., učestvovao je kao naučni saradnik u postdoktorskim istraživanjima na univerzitetu Princeton, a 1994. pridružio se radnom timu Haydenovog planetarijuma gdje 1996. postaje upravnik. Osim bogate naučne karijere, Tyson je i autor nekolicine naučno-popularnih knjiga iz područja astrofizike te moderator televizijskih emisija koje javnosti nastoje približiti saznanja o svemiru i popularizovati astrofiziku i nauku uopšte.

 

Izvor: https://www.index.hr/rouge/clanak/rouge-preporuka-knjiga-koja-ce-vam-objasniti-tajni-govor-zvijezda/2123769.aspx

Foto: vulkan.rs, engadget.com, abc.news

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: