#Šta se čita

ZAŠTO (BAŠ) ČITANJE Nova knjiga Vesne Pavićević

Prvo izdanje knjige Zašto (baš) čitanje– sedamdeset i više savjeta kako da svoje dijete usmjerite ka čitanju, autorke Vesne Pavićević, profesorice književnosti  iz Bara, nedavno je izašlo iz štampe.

Riječ je o prvom izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva namijenjenog roditeljima.

 

Moto knjige − misao Emili Buhvald– Dijete postaje čitalac u krilu roditelja.

 

Knjiga je podijeljena na tri cjeline: Čitanje i dijete od rođenja do polaska u školu, Čitanje u prvim razredima osnovne škole i Čitanje na pragu adolescencije.

 

Svako od poglavlja ima određeni broj savjeta – preporuka što činiti da djetetu čitanje postane potreba, a na kraju svakog poglavlja dato je i nekoliko tekstova s naslovom Ne preporučujemo i odnose se na potencijalne greške koje roditelj može načiniti s najboljom namjerom.

 

Kao što kaže autorka Vesna Pavićević moramo priznati da je odgovornost za njihov životni uspjeh ili neuspjeh u velikoj mjeri naša, i da put roditeljstva ne obuhvata varanja, olakšice, skraćenja, odlaganja, izgovore, ili poricanja odgovornosti, već da svaki pedalj treba preći s najvećom mogućom pažnjom i posvećenošću, da bi se dospjelo do željene obale, da bismo vidjeli i uvjerili se kako naše dijete čvrsto stoji na tlu, i kako će kročiti u život samouvjereno, svjesno sebe i svijeta oko sebe, otvorenog uma, čistog srca, jasne misli, odlučnog stava, rafiniranog ukusa.

 

Naredne stranice neće vam ponuditi gotove recepte, ali vam, možda, hoće ukazati na moguće puteve i načine razvijanja ljubavi vašeg djeteta prema knjizi, tom najvrlijem izumu što ga je smislio čovjek otkako obitava na ovojplaneti. Stoga, neka vas na ovome putu prate znanje, volja i istrajnost, a ništa manje –intuicija, ljubav i sreća. I jedna dobra knjiga kraj uzglavlja, za primjer djeci, kazala je Pavićević.

 

 

 

U prilogu knjige nalazi se i putokaz s najvažnijim savjetima i služiće roditeljima kao neka vrsta provjere šta su na ovom planu uradili. Zanimljivo dizajniran prilog počinje STARTOM, a čak i ako roditelj potvrdi da je primijenio sve savjete, na kraju tabele stoji jedno NA DOBROM STE PUTU… jer ovaj roditeljski posao nikada nije završen.

 

Knjiga Zašto (baš) čitanje– sedamdeset i više savjeta kako da svoje dijete usmjerite ka čitanju pregledna je i bogato ilustrovana. Sjajne, duhovite i podsticajne ilustracije uradio je slikar Siniša Radulović, a dizajn ove rijetke knjige u crnogorskom izdavaštvu potpisuje Slađana Bajić-Bogdanović.

Izvor: Mne magazin

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: