#SOS

ŠTO DA RADIŠ KADA TI SE SVIĐA DRUGARICA IZ RAZREDA?

 

Godinama idete u isti razred, družite se van škole, a ti si tek nedavno primjetio da prema njoj osjećaš nešto više..

 

Umjesto da paziš na času, ti gledaš u njenu kosu, smješkaš se kada odgovara pa se zbuni, lijepa je dok koncentrisano nešto zapisuje u knjigu..

 

I tebi je jasno da si se zaljubio u drugaricu iz razreda. To nije ništa čudno, naprotiv, sasvim normalna pojava.

 

Jednostavno se ponekad dogodi da počnemo primjećivati nekoga ko je oduvijek bio tu, samo, sad na malo drugačiji način. Sada je non stop gledaš, unervoziš se kada ti priđe, želiš da je stalno u tvojoj blizini, želiš nešto više..

 

Što da radiš?

Pa, dosta smo istraživali ovu temu. Evo nekoliko mogućih pristupa.

 

Pročitaj ih, razmisli pa prilagodi sebi i svojoj situaciji.

 

1.    Sprijatelji se

 

Ovo nije loš pristup za početak. Spontano počneš da joj se javljaš, ljubaznije nego inače, preko drugarica otkriješ što voli da sluša, gleda, radi u slobodno vrijeme, zapratiš je na instagramu(pa i tu prikupiš neke informacije), pa povremeno naglas kažeš nešto što će joj privući pažnju i natjerati je da te primjeti.

 

Nakon toga polako prilaziš,  pričaš, družiš se, pomažeš negdje ako treba, ili tražiš pomoć oko domaćeg.. Otkriješ po neku svoju tajnu i lagano gradiš prijateljski odnos.

 

Ova taktika zahtjeva vrijeme, ali donosi postepeno zbližavanje.

Međutim, mane su joj što ti zapravo ne želiš prijateljstvo, nego nešto više. Ovdje postoji opasnost da će se tvoja simpatija osjećati izigrano kada otkrije da si potajno zaljubljen u nju, i da je čitava ova priča o prijateljstvu bila samo trik da joj se približiš. Moguće je da će ti zauvijek uskratiti prijateljstvo, ali mogiće je i da će joj sav tvoj trud biti zabavan i navesti je na pomisao da i ona prema tebi osjeća nešto slično..

 

2.    Učini da te primjeti

 

Ovdje kao i u prvom primjeru sakupljaš informacije o njoj. Nisi ti nikakav špijun, samo želiš da je upoznaš i vidiš što je to što ona voli. Ovdje ćeš vidjeti koliko na prvi pogled imate zajedničkog.

E sad, razlika u odnosu na „sprijatelji se“ pristup je u tome što ovdje nećeš ići na kartu prijateljstva. Ovdje ćeš pokušati sebe da istakneš i učiniš zabavnim, natjeraš je da te primjeti. Njoj pažnju nećeš posvjećivati, pravićeš se da je ne primjećuješ i uvijek ćeš biti u nekom društvu drugih djevojaka kojima si jako zabavan.

Povremeno ćeš pominjati stvari koje znaš da voli, kako bi vidjela da vas zanimaju iste stvari i samo pojačao njeno zanimanje za tebe.

Ovo, plus tvoje ignorisanje nje, trebalo bi da urodi plodom. Kad budeš primjetio da te sve više gleda, smješka se, znaj da je sve upalilo i da si je zainteresovao.

 

Što dalje?

E , pa to je na tebi. Možeš direktno pristupiti i pozvati je u šetnju, sladoled, ili što god da ti i tvoji vršnjaci radite kada se želite zbližiti sa simpatijom. A možeš polako graditi prijateljski odnos i pustiti da se on sam razvije u nešto više..

3.   Naš treći pristup je, samo DIREKTNO!

 

Dakle, dopada ti se.

Nemaš strpljenja da se udvaraš i smišljaš taktike. Zoveš je da izađete. Tu nema dileme, sve će joj biti jasno. Možda se u prvi mah prepadne, a možda joj tvoja hrabrost bude simpatična. Ukoliko pristane, izvedi je na neko prijatno mjesto, ili šetnju, negdje gdje možete da razgovatate, i već ćeš nakon prvog sastanka znati da li tu ima prostora za nešto više od prijateljstva.

Da li si ostavio dobar utisak na nju, ali i ona na tebe.. Nemaš što da izgubiš:

 

- Odnos će ostati isti kao i prije jer ste shvatili da nemate dodirne tačke, i to je ok.

 

- Postaćete prijatelji jer neke privlačnosti baš i nema. I to je ok. Dobio si novu prijateljicu! Bravo!

 

- Postaćete par! Super! Znači da ste se našli i da su simpatije obostrane..

 

U svakom slučaju, budi prirodan, i trudi se da budeš najbolja verzija sebe. Sada je konačno vrijeme da na djelu primjeniš sve ono o čemu ti majka godinama priča!

 

Da budeš čist i uredan, da spremaš sobu. Da budeš pristojan , džentlmen..

 

Konačno trenutak da primjeniš sve ono na što  prevrćeš očima, ali i da shvatiš da je majka uvijek u pravu!

 

Srećno!

 

Autor: Jelena Vukić

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: