#SOS

15 RAZLOGA ZAŠTO PUŠENJE NIJE NIMALO KUL

O štetnosti pušenja toliko se toga već zna, ipak , pronašli  smo  još 15 razloga zbog kojih ne treba da počnete da pušite, ili, ako pušite, zbog čega treba što prije da  prestanete s tom nezdravom navikom.

 

1. Kauboj s reklame za Marlboro umro je 1997. od raka pluća. Treba li posebno da  istaknemo da je on, Wayne McLaren, bio strastveni pušač?

 

2. Od cigareta ćete uvijek imati neprijatan miris iz usta kog se vrlo teško riješavate bez obzira koliko se trudili.

 

3. Neka su istraživanja pokazala da pušačima prijelomi kostiju sporije zarastaju.

 

4. Pušači imaju hladnija stopala i ruke zbog sporije cirkulacije.

 

5. S cigaretom u ruci nećete izgledati kul i privlačno. Postoji milion drugih, boljih načina za to.

 

6. Ako ste ikada čuli pušački kašalj kod starijih ljudi (ne zvuči baš lijepo, zar ne?), dobro razmislite da li  želite  da zvučite tako jednoga dana.

 

7. Cigarete pojačavaju depresiju kod tinejdžera. Dok su cigarete mnogima idealno rješenje za nervozu ili glad, stručnjaci upozoravaju da su depresivni tinejdžeri i nikotin loša kombinacija. Na taj način mladi samo pogoršavaju svoje simptome.

8. Nepušači uvijek dobijaju najbolja mjesta u restoranima.

 

9. Pušenje je pogubno i za vaš novčanik – stavite na papir koliko potrošite svaki mjesec na cigarete i pomnožite to s 12. Taj biste novac na kraju godine mogli mnogo pametnije i zdravije iskoristiti, zar ne?

 

10. Većina nas zna da katran iz cigarete škodi našim plućima, ali jeste li znali da ugljen monoksid pojačava stvaranje tromba u krvi i oštećuje unutrašnje zidove naših arterija dok ulazi u krvotok?

 

11. Ako pušite, zaboravite na biserni osmijeh! Zubi pušača brže se kvare i požute i puno ranije počnu ispadati od zuba nepušača.

 

12. Dim cigarete sadrži ugljen monoksid koji smanjuje protok krvi u koži i ostavlja je suvom, sivkastom i bez zdravog sjaja. 

 

13. Istraživanja su pokazala da pušenje ubrzava starenje – pokazalo se da pušači izgledaju starije najmanje 1,4 godine od nepušača istoe dobi. Dakle, ako ne želite bore, bacite cigarete!

 

14. Pušenje može uticati na nesanicu, a pušači su generalno slabijeg zdravlja nego nepušači. 

 

15. Pušenje uništava ukus hrane -  testovi su pokazali da ukusni pupoljci ili papile pušača imaju i drugačiji oblik od onih nepušača i da su manje povezane s krvnim žiliama, što dovodi do smanjenog osjećaja ukusa

 

Izvor: Tportal.hr

Foto: everydayhealth.com, sickchirpse.com

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: