#SOS

DEPRESIJA KOD TINEJDŽERA

Depresija kod tinejdžera nije jako česta, ali se ne smije isključiti ukoliko postoje određeni signali i simptomi. Tinejdžerska depresija može i ne mora imati isti tok i simptome kao i klinička depresija koja se javlja kod odraslih. Međutim, jedno je sigurno: ne smije se ignorisati i zanemariti kao prolazna faza u odrastanju. Depresija se mora dijagnostifikovati i pravilno liječiti.

 

Navodimo nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na depresiju kod tinejdžera. Naravno, pojava jednog simptoma ne mora značiti depresiju, ali ako primijetite da vaš drug, drugarica ili dijete manifestuje više nabrojanih simptoma, neka to bude alarm da se nešto ozbiljnije dešava.

Česta tuga i plač

 

Tinejdžeri tugu manifestuju na različite načine: kroz način oblačenja, pisanjem poezije, muzikom… Takođe, može se desiti da plaču bez vidljivog razloga.

 

Osjećaj beznadežnosti

 

Adolescenti ponekad mogu osjećati da život nije vrijedan življenja i bilo kakvog truda, pa se može desiti da počnu zanemarivati osnovne higijenske navike. U takvom slučaju, vjeruju da se negativno stanje u kojem se nalaze nikada neće promijeniti i počinju pesimistički gledati na budućnost.

 

Smanjen interes za aktivnostima 

 

Apatija u koju tinejdžeri mogu upasti može ih nagnati da se ispišu iz klubova, sportskih i drugih aktivnosti u kojima su donedavno uživali.

 

Osjećaj dosade, nedostatak energije

 

Nedostatak motivacije i smanjen nivo energije odražava se propuštanjem nastave, ili potpunim odbijanjem pohađanja škole. Pad prosjeka ocjena može biti odraz gubitka koncentracije i usporenog razmišljanja (a možda se radi i o prvoj ljubavi, tako da uspjeh u školi nije apsolutni pokazatelj)

 

Društvena izolacija, loša komunikacija

 

Može se pojaviti nezainteresovanost za veze sa prijateljima i porodicom. Adolescenti mogu početi izbjegavati porodična okupljanja i događaje. Neki tinejdžeri koji su donedavno svo vrijeme provodili sa prijateljima, mogu se povlačiti u sebe i provoditi većinu vremena sami, bez interesa za društvo. To se dešava jer ne žele da dijele osjećaje sa drugima, obzirom da osjećaju da su sami na svijetu, da ih niko ne sluša niti razumije.

 

Nisko samopoštovanje i osjećaj krivice

 

Tinejdžeri mogu preuzeti krivicu za negativne događaje ili okolnosti. Mogu osjećati da ne vrijede dovoljno i da stalno doživljavaju neuspjehe. Na taj način razviju osjećaj da „nisu dovoljno dobri“

 

Ekstremna osjetljivost na odbacivanje ili neuspjeh

 

Vjerujući da su nedostojni, depresivni tinejdžeri postaju još depresivniji pri svakom odbacivanja ili nedostatku uspjeha.

Povećana razdražljivost, ljutnja ili neprijateljstvo 

 

Depresivni tinejdžeri su često razdražljivi, iznoseći svoju ljutnju uglavnom na njihove porodice. Mogu koristiti kritičke, sarkastične ili uvredljive riječi. Oni mogu imati osjećaj da moraju odbaciti svoju porodicu, prije nego što porodica odbaci njih same

 

 

Poteškoće u odnosima

 

Tinejdžeri mogu odjednom izgubiti interes za održavanje prijateljstava. Neće odgovarati na pozive prijatelja, niti će htjeti primati posjete.

 

Često žaljenje na fizičke bolesti, kao što su glavobolje i bol u stomaku

 

Adolescenti se mogu žaliti na glavobolju, vrtoglavicu, bol u leđima ili stomaku. Druge uobičajene tegobe su povraćanje ili menstrualni problemi.

 

Slaba koncentracija

 

Tinejdžeri mogu imati problem sa koncentracijom u školi, tokom  razgovora, ili čak dok gledaju televiziju.

 

Velike promjena u isrhrani i spavanju

 

Takvi problemi uvijek ukazuju da ih nešto muči. Ne treba zanemariti poremećaj spavanja ili ishrane (koji može dovesti i do anoreksije ili bulimije).

 

Pokušaj bježanja od kuće

 

Bijeg je obično vapaj za pomoć. Mnogi roditelji tek tada shvate da njihovo dijete ima problem i da mu je potrebna pomoć.

 

Misli ili izjave o samoubistvu, ili destruktivno ponašanje prema sebi

 

Tinejdžeri koji su depresivni ponekad mogu spomenuti i samoubistvo. Istina, depresivna djeca i mladi imaju povećan rizik za samoubistvo. Ako dijete ili tinejdžer govori: "Želim da se ubijem", ili "Ja ću se ubiti", uvijek ih shvatite ozbiljno i odmah potražite pomoć psihijatra ili drugog stručnjaka za duševna stanja.

 

 

Konzumiranje alkohola i droge

 

Depresivni tinejdžeri mogu  početi da konzumiraju alkohol ili narkotike kao način da se prividno osjećaju bolje.

 

Samopovređivanje

 

Tinejdžeri koji imaju poteškoće da razgovaraju o svojim osjećajima, čak mogu početi  da pokazuju svoju emocionalnu napetost, fizički nemir, bol i nisko samopouzdanje kroz povređivanje samog sebe.

 

Ukoliko kod druga, drugarice,  djeteta primjetite neke od ovih simptoma, a naročito više njih, odmah potražite stručno mišljenje i pomoć.

 

Izvor: www.roditeljstvo.com

Foto: Pinterest

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: