#SOS

DRUŠTVENE MREŽE IZAZIVAJU DEPRESIJU KOD TINEJDŽERKI

Tinejdžerke imaju dvostruko veću šansu pojave simptoma depresije povezanih s korišćenjem društvenih mreža nego dječaci, najviše zbog zlostavljanja onlajn, poremećaja spavanja, kao i nezadovoljstva svojim tijelom i pada samopouzdanja, saopštili su istraživači.

 

U istraživanju koje je analiziralo podatke o gotovo 11.000 mladih ljudi u Velikoj Britaniji, istraživači su zaključili da su četrnaestogodišnje djevojčice češći korisnici društvenih mreža, među kojima ih dijve petine društvene mreže koristi više od tri sata na dan, dok isto čini petina dječaka.

 

Studija je pokazala da 12 posto umjerenih korisnika društvenih mreža i 38 posto onih koji društvene mreže koriste duže (više od pet sati na dan), pokazuju znakove ozbiljnije depresije.

 

Kada je riječ o procesima koji mogu biti povezani s korišćenjem društvenih mreža i depresijom, istraživači su otkrili kako je 40 posto djevojčica i 25 posto dječaka imalo iskustvo zlostavljanja onlajn.

 

Poremećaji spavanja pojavljuju se kod 40 odsto djevojčica, dok je kod dječaka reč o 28 posto. Anksioznost i loše spavanje povezani su s depresijom.

 

Djevojčice su takođe izložene većem riziku kada je reč o povezanosti korišćenja društvenih mreža i brige o izgledu svog tijela, kao i samopouzdanja, ali u ovom je slučaju razlika između djevojčica i dječaka manja, pokazalo je istraživanje.

 

Ivon Keli, profesorka na londonskom Institutu za epidemiologiju i zdravstvenu njegu koja je jedan od vođa istraživanja, pozvala je roditelje i političare da obrate pažnju na rezultate studije.

 

"Ovi su rezultati jako relevantni za razvoj smjernica koje se tiču sigurnog korištenja društvenih mreža, te pozivaju tu industriju da za mlade ljude odlučnije regulišu sate korišćenja društvenih medija", rekla je Keli.

 

Dodala je da porodice takođe treba da razmisle o ograničavanju korišćenja mobilnih telefona u tinejdžerskim spavaćim sobama, kao i "kada je i gdje u redu vrijeme provoditi na društvenim mrežama".

 

Istraživanje, koje je finansiralo Vijeće za ekonomska i društvena istraživanja Ujedinjenog Kraljevstva (ESRC), objavljeno je onlajn u časopisu EClinicalMedicine.

 

Izvor: www.b92.net

Foto: Floridatoday.com

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: