#SOS

IZLUĐUJE ME! STARIJA SESTRA MI GLUMI MAMU!

Nerijetko dok smo mali i nemamo baš neki odnos sa svojom sestrom.

Često su svadje i razmirice među nama svakodnevica i možda i jedini vid komunikacije. Ali i pored takvog odnosa mi znamo da uvijek možemo računati na nju i da će prva stati u našu odbranu.

Kako godine prolaze odrastamo i mi i ona i postajemo zreliji i tada tek vidimo koliko je dragocjeno imati SESTRU! To su ledja koja se nikad neće izmaći i uvijek će biti tu i kada naša ledja posustanu.

Ali, tada se radja problem jako brizne sestre. (P.S. Kakva sam i ja!)

Nebitno da li vam je ona rodjena sestra ili ne, njen instinkt zaštitnika se budi.
Ta jaka želja da sačuva svoju mladju sestru od svega onoga što je ona prošla ili možda uradila i nije baš dobra stvar. Samo svojim tada ishitrenim reakcijama po uticajem tog zaštitničkog duha nas udaljava od sebe i stvara efekat "smaračice" koja pokušava da bude autoritet i glumi majku.

 

Sve manje ćemo osjećati bliskost sa njom. Sve manje ćemo joj se provjeravati nećemo dati uvid u naš život i trenutne postupke ili probleme.

Tu je starija sestra  napravila veći problem nego koji je  kroz strogo ponašanje htjela da riješi. Umjesto priče i praktičnih primjera preuzela je mjere strogoće i stalnog praćenja, koje guši i navodi da  probamo baš to što je zabranjeno, jel što da ne !

 

Kako mi to  moja sestra brani a i sama je probala?!  Pa naravno da ću i ja!“ Taj kontra stav svakog tinejdžera u pubertetu je ključ svega.

Treba imati posebnu taktiku kako prići mladoj osobi i staviti joj do znanja da neke stvari nisu dobre za nju. Kao misija osvojiti neosvojivog. To su godine kada sve što je zabranjeno je i zanimljivo jer pruža lavinu adrenalina koja je samo bitna u tim godinama.

 

A to koje posljedice i kajanje donosi, to je ostavljeno  starijim sestrama da razmišljaju i pričaju, i pričaju mladim  usijanim glavama. 

Ali, baš zbog te usijanosti treba stati i poslušati te riječi koje priča iskustvo koje je nemjerljivo sa tim trenutnim adrenalinom.

 

A i vi starije sestre, nemoj te biti opsesivne. Mislim da smireni razgovor sa primjerom više djeuje od svađa , ucjena , zabrana ili uhodjenja. Vratite se i same u te godine kada ste mislili da ste najpametnije i brzopleto slijedile svoje korake bez razmišljanja na to sadašnje kajanje. Svako od nas rodjenjem ima prava na svoje pogrešne odluke i postupke jer nas to posle čini ljudima i osobama sa iskustvom punim lekcija života!

 

Autor: Ana Hiblović

Foto: Redbubble

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: