#SOS

KADA SE DESI PRVA LJUBAV, KOME TREBA POMOĆ? RODITELJU ILI TINEJDŽERU?

Obično se na početku puberteta javljaju  prve zrelije emocije. Tada se zaljubljujemo, volimo i patimo.. Naši odnosi često umiju da zabave našu okolinu, čak i kada nama ništa nimalo nije smiješno..

 

Zato ćemo ovdje pokušati da objasnimo sve ono kroz šta prolazi zaljubljeni tinejdžer i kako mu prići..

 

Kako tvrde psiholozi, ljubav adolescenta je nešto zaista posebno. Sve se dešava prvi put, sve je novo, emocije su jake, reakcije burne..

 

Da, to je zaista tako. Mi se mijenjamo. Zbunjeni smo. Upoznajemo tog novog sebe i privikavamo se na njega.

 

Do juče autići i lutke, danas nešto sasvim drugo. A sve nekako preko noći!

 

Psiholozi roditeljima koji su zaboravili svoje tinejdžerske dane, preporučuju  da prelistaju tinejdž psihologiju pa da u skladu sa tim prilagode svoje ponašanje zaljubljenom djetetu. 

 

Mi predlažemo da bi možda  još bolje bilo da prelistaju stari album sa slikama iz srednje škole ili poslušaju neku pjesmu iz tog vremena, i sami sebe vrate u prošlost i vrijeme prvih ljubavi..

 

 

Roditelji često ne shvataju ozbiljno  prve ljubavi, a ni bol i patnju kroz koju mi prolazimo.

 

To im može biti smiješno, mogu nam držati predavanja, mogu nam reći  da smo premladi kako bi to osjećali, neodobravati vezu s voljenom osobom, pa čak nam i braniti da se viđamo sa simpatijom.

 

Sve ovo je pogrešno!

 

Pa samo se sjetite sebe! Nije to bilo baš toliko davno!!

 

Ne možete sprečiti tinejdžera da se zaljubi! Ljubav ne bira ni vrijeme ni mjesto! Mi nismo lutke sa prekidačima i daljinskim upravljačima.

 

Ljubav nam  se dogodila.

 

Lijepa je.

 

Pustite nas da uživamo  i sazrijevamo i budite uz nas kada nam bude teško.

 

Posebno sada kad nam je to sve tako novo i uzbudljivo.

Psiholozi kažu da mudri roditelji daju podršku svom djetetu i pomažu mu da taj period prođe što bezbolnije i sa što manje komplikacija.

 

Oni ne umanjuju vrijednost osjećanja rečenicama da će doći neko drugi, bolji, i ko zna koliko će ih još biti, tada kada je nama važan samo taj jedan neko!

 

Oni svom djetetu pomažu da prebole neuzvraćenu ljubav, pružajući nježnost, sigurnost i toplinu.

 

S druge strane, kada zaljubljeni tinejdžer jedva čeka da izađe iz kuće, a razlog je jasan(želja da se vidi voljena osoba i da se bude u društvu vršnjaka s kojima razgovaraju o svemu što im se događa jer prva ljubav  brzo postaje najbitnija stvar u životu tinejdžera), sve ovo je za mladu osobu koja se razvija i jako korisno.

 

Zašto?

 

Zato što zaljubljeni tinejdžeri provode sate pričajući. Ova intimnost ih uči o sopstvenom identitetu, zbližavanju s nekim drugim. Upoznavanju nove ličnosti, razumijevanju, prilagođavanju, prihvatanju nekog drugačijeg od sebe i okoline na koju je navikao.. Intimnost takođe uključuje otvorenost, dijeljenje i povjerenje, pa doprinosi razvoju zrelosti.

 

Sve ovo je dio polnog sazrijevanja pa se u tom periodu dešavaju i prvi poljupci i prve nježnosti..

 

Kada mama ili tata neočekivano zateknu svoje mladunče kako se ljubi na ulazu u zgradu, hvata ih panika!!  Kako da reaguju?! Šta sad!?

 

Ponavljamo da su odrasli skloni da zaborave da su i oni nekada bili mladi i da je i njihov prvi poljubac vjerovatno bio 'preuranjen' i neodobravan od strane njihovih roditelja.

 

 Zar ne?

 

Iako je vama, dragi roditelji tada djelovao kako nešto najprirodije na svijetu..

 

Psiholozi ističu da nema ničeg strašnog u tome što se vaše dijete ljubi sa svojom prvom simpatijom.

 

Naprotiv, potpuno je prirodno jer je dijete dovoljno veliko, te je sasvim normalno da ga interesuju pitanja odnosa između polova, ljubav i seks.

 

Sa trinaest, 14 , 15 ili 16 godina,  vaše dijeteje dovoljno  'zrelo' da počne da pokazuje interesovanje za suprotan pol.

 

Kako odrasli treba da se ponašaju?

 

Prije svega ne smijete nipošto da vičete na nas.

 

Ne insistirajte na bezuslvnoj poslušnosti jer nam je glava u oblacima.

 

Ne insistirjate ninačemu osim na iskrenosti i povjerenju a to ćete od nas najlakše dobiti  ako pokažete da razumijete  vaše malo/veliko dijete.

 

Imajte na umu da :

 

Period puberteta je period burnih promjena.

 

Fizičke promjene su očigledne, kako kod dječaka tako i kod djevojčica.

 

Ono što nije tako očigledno su i promjene koje nam se dešavaju  iznutra. Roditelji često zaboravljaju da spoje jedno i drugo i da shvate da mi podjednako sazrijevamo i spolja i iznutra, i da smo veoma zbunjeni svim tim, da nam treba pomoć da shvatimo sami sebe kao i da nas drugi prihvate na tom putu razvoja u zrelu ososbu.

 

Ako vama nije imao ko da pruži ruku razumijevanja, evo prilike da je vi pružite svom djetetu.

 

Autor: Zaljubljeni tinejdžer  uz malo stručne literature

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: