#SOS

KAKO DA KAŽEŠ RODITELJIMA DA IMAŠ SIMPATIJU?

Ako mislite da ste jedini toliko nesrećni da se rodite u porodici previše zaštitnički nastrojenih roditelja – varate se. Nije to tako neuobičajeno, pogotovo u ovo vrijeme kad opasnosti vrijebaju sa svih strana: alkohol, droge, maloljetnička prostitucija, manijaci koji vrijebaju na internetu…pokušajte da shvatite i svoje roditelje. Iako vam se možda ne čini da je tako, žele vam samo najbolje.

 

Trenutak kad biste poželjeli u svoj život da uključite i simpatiju ili dečka posebno je stresan za roditelje. Donosimo vam nekoliko savjeta kako zrelo i odgovorno da popričate s njima o tom problemu zabrane izlazaka i "sastanaka". Ako im pokažete da ste promislili o svemu i iz njihove perspektive – shvatiće da ste odgovorni i lakše popustiti.

 

Ako ste do sad problem zabrane izlazaka rješavali stavom – cviljenjem, plakanjem, vikanjem i protestovanjem, možda čak i laganjem i bježanjem iz kuće, vjerovatno niste postigli mnogo. Postoji način kako da to promijenite.

1. Ne insistirajte na tome dok ne pronađete nekoga s kim biste zaista željeli da izađete na sastanak

 

Nemojte ulaziti u svađu sa roditeljima dok ne upoznate nekoga ko je toga vrijedan. Iako vas možda i same riječi: “Ne smeš” dovode do ludila i buntovnog osjećaja, pokušajte da se suzdržite. Možda se tako spasite od nekog lošeg sastanka koji biste  ionako željeli da zaboravite.

 

2. Iskreno popričajte s roditeljima

 

Kad odlučite da je to to, nemate drugog izbora! Iskreno popričajte s roditeljima, zrelo i mirno, po mogućnosti kad ste dobro raspoloženi. Roditelji žele da vas upoznaju, žele da znaju šta vam se u životu događa i ako im se otvorite, imaćete osjećaj da vam moraju vratiti istom mjerom.

 

3. Saznajte zašto ne žele da izlazite

 

Otvoreno ih upitajte zašto vam brane izlaske (na lijep način). Možda žele da se posvjetite školi ili misle da ste premladi ili jednostavno nisu spremni da vas izgube. Saznajte o čemu se radi i pokušajte to popraviti – budite bolji u školi, prisniji s roditeljima ili odgovorniji u svom ponašanju. Pokažite im da su njihovi strahovi neosnovani.

4. Dokažite im i pokažite da ste dovoljno zreli za taj korak

 

Pokažite im da ste dovoljno zreli i odgovorni: poštujte dogovor oko vremena kad se morate vratiti kući, pridržavajte se njihovih pravila, čistite za sobom i nemojte uvijek prigovarati ako vam nešto zabrane. Ako vam kažu “ne” nemojte se svađati. Možete kroz suze i cviljenje sto puta reći da ste odrasli i zreli, ali dok to ne potkrepite ponašanjem – neće vam  vjerovati.

 

5. Pristanite na kompromis

 

Ne ulazite u razgovor odlučni da će sve biti po vašem! Morate da pristanete na kompromis. Ako se radi o školi, dogovorite se da ćete održati ili postići određeni prosjek pa će vam dozvoliti da idete na sastanak ili obećajte da ćete svako veče učiti 1 sat. Ako su nesigurni oko izlazaka, obećajte im da ćete više vremena provoditi kod kuće.

Ali, pazite da ne dajete obećanja koja ne možete održati! Ako jednom zaribate, napravili ste 3 koraka unazad.

 

6. Ne cvilite, ne preklinjite, ne dramite…

 

Okej, svi znamo da su roditelji nekad toliko naporni da nam dođe da počupamo kosu s glave, a to su momenti kad nas sve uhvati ludilo. Pokušajte takve epizode maksimalno da izbjegavate. Razmišljajte o dugoročnom cilju – malenim koracima slobode. Plakanje će učiniti stvari još gorim, suzdržavajte se i vježbajte živce!

 

7. Dajte roditeljima vremena

 

Jednom kad se razgovor završi, vašim roditeljima će možda trebati neko vrijeme da se prilagode onome što ste rekli i obećali, a ako nastavite sjedeti preko puta njih i buljiti u nadi da će odlučiti odmah – mogli biste ih uznemiriti. Dajte im vremena. Dajte im par dana da porazgovaraju međusobno. Ako je i dalje odluka ne, odaberite roditelja s kojim ste bliskiji i bolji i krenite iz tog smera. Porazgovarajte s majkom, ako ste bliži s njom, a onda dopustite da ona reši stvari s ocem.

 

8. Dopustite im da upoznaju vašeg dečka

 

Velike su šanse da će roditelji poželjeti da upoznaju tog dečka prije nego vam dozvole da odete na sastanak. Stoga im udovoljite. Ako vam nije prijatno da ga dovedete kući, recite im tako. Ispričajte im čime se bavi, gdje ste se upoznali, kakve ocjene ima, sve što znate o njegovoj porodici. Bolje nego da oni fantaziraju i maštaju o svim ovim stvarima! Nije nikakvo čudovište, pokažite to i njima!

 

9. Malim koracima!

 

Ako vam se čini da su skoro popustili, ali se još uvijek premišljaju, pokušajte da idete malenim koracima! Umjesto da insistirate na sastanku 1 na 1, organizujte dupli sastanak ili grupni izlazak s prijateljima. Pozovite hrpu prijatelja i pogledajte film u bioskopu. Napravite ovo par puta da se roditelji priviknu na ideju da se družite s (dramatična pauza!) – momcima!

 

10. Budite spremni da čujete "ne" kao odgovor

 

Iskreno, nekad neće biti važno ništa od onoga što ćete reći. Roditelji će i dalje biti protiv. Dozvolite im tu odluku i pokušajte pričekati nekoliko nedelja ili mjesec pa pokušajte ponovo. Ako budete navaljivali svaki dan izazvaćete suprotnu reakciju, a pogotovo ako krenete da se iskradate i bježite iz kuće. To možda pali u tv serijama, ali nemojte to pokušavati sa svojim roditeljima. Prihvatanjem njohovog negativnog odgovora pokazaćete da ste zreli i možda ih natjerate da polako promijene mišljenje..

 

Izvor: kurir.rs

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: