#SOS

KAKO DA SE BOLJE SLAŽEŠ SA MAJKOM?

Tokom puberteta se uvijek nešto raspravljamo s roditeljima, a često smo grubi prema osobi koja nas je rodila, a to je naša majka.

Istina je da mama drži sve u svojim rukama i čitavu porodicu na okupu, a često joj uopšte nismo zahvalni na tome. Zapravo, to ne naučimo cijeniti dok nas ne `popusti` pubertet i shvatimo koliku veliku ulogu ima majka u našem životu.

Čini ti se da se svi na ovom svijetu slažu sa svojom mamom , a mi sa svojom ne možemo nikako ? 

 

Nemoj se fokusirati na stare svađe s njom

 

Najlakše je zamjerati nekome i osvrtati se na neke prošle svađe, ali to nije dobro za izgradnju zdravog odnosa dalje. Tako je i u odnosu s majkom pa ako ste se prije još svađale, ne treba se držati neke svađe od prije pola godine u kojoj ti je ona svašta rekla, ali i ti njoj. Ako smatraš da postoje veliki problemi koje morate riješiti kako bi vaš odnos bio bolji to je druga stvar, ali ako bespotrebno ponavljaš nešto iz prošlih svađa samo kako bi majku povrijedila, napakostila ju ili je totalno uzrujala, tada treba da se  zapitaš da li je ona to zaslužila i kakva si ti to ćerka ako to radiš.

 

Poradi na vašoj komunikaciji

 

Premda misliš da odlično komuniciraš s drugim ljudima i da uspješno iznosiš svoje ideje i misli, ali ne i s majkom, vrijeme je da poradiš na ličnoj komunikaciji s njom. To bi značilo da odgovoriš na njene poruke kada je zabrinuta i pita te gdje si, kao što treba da odgovoriš i na njene pozive. Osim toga, treba da iniciraš više razgovora sa svojoj majkom uživo, bez obzira o kojoj se temi radilo. Pokušaj s njom razgovarati više kad dođeš iz škole ili kada se vratiš s kafe s prijateljicama i slično. Možeš razgovarati o sebi, o njoj, o Marijinoj novoj jakni, zapravo je nebitno o čemu dokle god lijepo razgovarate.

Prepoznaj što je najveći uzrok vaših svađa

 

Svađe između majke i tebe mogu izgledati `obično` i da su se dogodile slučajno, ali vrlo je lako moguće da je pravi razlog svađe duboko negdje `zakopan`.

Možda je problem škola, možda tvoji prijatelji, tvoj dečko i slično. Ono što bi bilo dobro jeste zapisati na papir uzrok svake svađe koju ste imale, a tako ćeš i vidjeti da nisi uvijek uzrok svake svađe ti jer to može biti i ona sama ili čak neko treći (tvoja sestra/brat, tata, rodbina i slično).


Pobrini se da tvoja majka zna da se trudiš oko vašeg odnosa

 

Nakon što si shvatila što je srž vaših svađi, možeš razgovarati s mamom te joj reći što je uzrok vaših svađa po tvom mišljenju. Reci joj da mijenjaš neke stvari u svom ponašanju koje nju živciraju i zbog kojih ste se često svađale, ali joj reci da i njoj u tome želiš pomoći da imate dobar odnos.

Ne radi stvari koje će je naljutiti

 

Iako si shvatila što je problem i kako se prestati svađati ti se i dalje ponašaš na način koji će razbjesnjeti tvoju mamu? To znači da je problem u tebi. Npr, ako znaš da će na kraju svakog shoppinga s mamom sve završiti dramatično jer ona misli da ti je ta suknjica koju želiš da kupiš prekratka, a ti insistiraš da ti je kupi, tada radije pogledajte što u mall-ovima ima online. Izbjegavanje takvih situacija je ključ prema boljem odnosu.

 

Radite zajedno stvari koje obije volite

 

Niko ne kaže da morate imati nekakvu prisiljenu zajedničku aktivnost, nego uistinu zajedno radite ono što obje volite. Ako je tvoja mama ljubitelj putovanja, možete negdje otputovati zajedno. U slučaju da i ti baš voliš da kuvaš, možete to raditi zajedno. Obje ste knjiški moljci? Odlično jer možete pročitati tonu knjiga zajedno. Zajedničke stvari poboljšavaju svačiji odnos, a pogotovo odnos majke i kćeri.

 


Izvor: teen385.com

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: