#SOS

NE LJUTI SE NA MAJKU KADA GUNĐA, EVO I ZAŠTO

Studija sa Univerziteta u Eseksu otkrila je da mame gunđala i nisu tako loše.

 

"Kada ćeš da spremiš svoju sobu?” ili ”Zašto još nisi uradio domaći?”, ovo su rečenice koje mnoge podsjećaju na djetinjstvo..

 

Mama ne bi stala dokle god ne bismo obavili šta od nas traži, a sada postoji opravdanje za ovakve mame.

 

Prema studiji, djeca koju su mame često ”uznemiravale” da uredno i savjesno obavljaju svoje obaveze, uspješnija su od drugih.

 

Djeca kojoj su mame često popuštale, nažalost, u kasnijem životu nisu bila toliko uspješna.

 

Način na koji majke vaspitavaju djecu, posebno u ranom uzrastu, igra značajnu ulogu u stvaranju karakteristika u kasnijem životu. Studija je obuhvatila 15.500 djevojčica između 13 i 14 godine kroz period od šest godina.

 

Pokazalo se da su djevojčice s majkama koje su imale visoka očekivanja od svojih potomaka češće odlazile na fakultet i kasnije su imale više plate.

 

Kada se malo razmisli, sve ovo ima logike.  Da  majke ne tjeraju djecu  da uče, spremaju za sobom, budu uredna, budu hrabra, pa čak i da testiraju  svoje granice u sportu, znanju, da ne tjeraju djecu da se ispravno hrane i brinu o higijeni, sva bi sedjela na kauču gledala film , seriju ili bila na kompjuteru, sa 30 kg viška , kvarnim zubima, i činijom čipsa pored sebe, razmišljajući da li da posjede još malo ili da odu da poprave tog keca iz bilo čega..

 

Zato, slušajte svoje majke!

 

Izvor: Cdm, prilagodila Jelena Vukić

Foto: teotrandafir.com

 

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: