#SOS

PRVA POSJETA GINEKOLOGU I SVE ŠTO O NJOJ TREBA DA ZNAŠ

Vjerujemo da u sekundi možeš smisliti 100 boljih načina da provedeš popodne, ali ovo je nešto što te čeka jednog dana ako želiš da budeš odgovorna prema svom zdravlju.

 

 

MOŽDA JE BOLJE DA NE IDEŠ KOD MAJČINOG LJEKARA

 

 

Iako ponekad nije loše da se posavjetuješ sa majkom i pođeš kod njenog ginekologa jer je provjereno dobar, možda je ipak bolja opcija da posjetiš ljekara koji prije svega ima posla sa adolescentima. U tome ti mogu pomoći i drugarice koje su imale tu čast.

Manja je vjerovatnoća da će te on/ona osuđivati pošto već radi sa djevojčicama tvog uzrasta, nego neki stručnjak iz prošlog vijeka (recimo, vršnjak tvojih roditelja). Dakle, uloži taj dodatni trud i pronađi teen-friendlydocu koji će biti spreman da čuje sve tvoje probleme, dileme i pitanja, bez čuđenja i osude. Ipak tinejdžerkama treba drugačija vrsta konsultacije, tako da ti treba apdejtovan doktor.

 

 

DOĐI BAR 15 MINUTA RANIJE

 

Ukoliko budeš žurila, srce će ti kucati ubrzano, bićeš sva znojava, disaćeš kao na škrge, a to će pojačati osjećaj neprijatnosti, pa će ti u glavu jurnuti krv i sve one misli kojih se plašiš: šta će me pitati?, hoće li me grditi?, da li će boljeti?, upomoooooć!.

Zato dođi malo ranije, udahni duboko, sjedi i sačekaj svoj red. Možda će te čak zamoliti i da popuniš neki upitnik.

 

TAJ ZASTRAŠUJUĆI PREGLED VJEROVATNO TI I NEĆE TREBATI

Prvi pregled kod ginekologa, koji bi trebalo uraditi nakon što dobiješ prvu mentruaciju, obuhvata mnogo priče i malo gledanja i to uglavnom spolja, kako bi ljekar utvrdio da je sve u najboljem redu.

 

UKOLIKO IPAK MORA DA ZAVIRI MALO BOLJE, OPUSTI SE

 

Imaš li bilo kakve tegobe, poput čudnog sekreta ili bolova, ginekolog će možda odlučiti da napravi temeljniji pregled. U tom slučaju postoji varijanta da upotrebi instrument koji se naziva spekulum da bi nježno otvorio tvoju vaginu.

Međutim, postoji i drugi način da se to obavi ukoliko djevojka nije nikada imala seksualni odnos onda se genitalni organi pregledaju rektalno (umesto kroz vaginu ginekolog ulazi prstima u debelo crevo). U tom slučaju nije neophodno raditi Papa test jer su promjene na grliću materice najčešće izazvane Humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi polnim putem..  Sam pregled ne traje skoro ni minut. Jeste malo neprijatan, ali ne boli. Djevojke koje koriste tampone imaće veoma sličnu senzaciju.

 

Neizostavan je i ultrazvučni pregled koji se radi vaginalnom sondom kroz vaginu, a ukoliko je djevojka nevina, onda kroz otvor debelog creva, dakle rektalno.

Može se raditi i preko stomaka, abdominalnom sondom, pri čemu se pacijentkinji savjetuje da napuni mokraćnu bešiku kako bi vizualizacija bila što bolja. Na ginekološki pregled najbolje je doći između 10. i 12. dana ciklusa.

 

 

NE TREBA TI DOZVOLA RODITELJA DA POSJETIŠ GINEKOLOGA

 

Sve o čemu budeš razgovarala sa ginekologom strogo je povjerljivo. Jedino ukoliko on/ona posumnja da se suočavaš sa određenom traumom, da ćeš povrijediti samu sebe ili nekog drugog, dužan je da o tome obavjesti tvoje roditelje.

 

BOLJE JE DA SAČEKAŠ DA TI PROĐE MENSTRUACIJA

 

Istina, to za ginekologe nije ništa novo, ali da bi pregled mogao da se obavi kako valja, prikladnije je da ideš nakon menstruacije. Osim ukoliko nije nešto hitno.

 

 

NE, NE MORAŠ DA SE BRIJEŠ

 

Vjerovatno si se zapitala da li će to biti neophodno. Ali, ginekolozi su navikli na stidne dlačice i baš ih briga. Važno je da si čista i uredna.

 

 

DOKTOR ĆE TE PITATI DA LI SI SEKSUALNO AKTIVNA

 

Pod terminom “seksualno aktivna” ne mora podrazumijevati samo to da si spavala sa dečkom. Veoma je bitno da budeš otvorena o svemu što radiš: maženje, dodirivanje intimnih delova, oralni seks i sve ostalo. Zapamti da nisi došla da ti sude, već si sa stručnom osobom kojoj treba da vjeruješ i čiji je cilj da budeš zdrava i bezbjedna. Ako je neophodno, treba da obaviš i testiranje na polno prenosive bolesti, zbog sadašnjeg ili nekog budućeg dečka, i zbog sebe. One se ne prenose samo penetracijom. Sve što možeš da dobiješ u ustima, anusu ili kontaktom koža-koža, možeš dobiti i u vagini.

 

 

HPV VAKCINA

 

Raspitaj si o vakcini protiv HPV virusa. Riječ je doslovno o vakcini protv kancera. Ona štiti od humanog papiloma virusa koji je izazivač raka grlića materice. Dakle, ona spašava život.

 

 

GINEKOLOG TE MOŽE OSLOBODITI I AKNI I VIŠKA KILOGRAMA…

 

Preterana maljavost, gojenje, akne mogu biti prouzrokovani hormonskim poremećajem koji je poznat kao sindrom policističnih jajnika. I, naravno, kada se otkrije može se liječiti.

 

SLEDEĆI PREGLED

 

Prije odlaska dogovori sa ginekologom kada bi trebalo da dođeš sledeći put: za 6 mjeseci ili godinu dana.

 

 

SAMA ILI U PRATNJI RODITELJA

 

U domovima zdravlja se preko školskog dispanzera zakazuje termin kod ginekologa, a djevojčica sa 15 godina može sama na pregled. Ukoliko odeš u pratnji nekog starijeg, on može sačekati ispred ordinacije, a ono što podjeliš sa doktorom ostaje među vama (osim ako nije došlo do zlostavljanja ili se desi da postoje neki drugi ozbiljniji problemi).

Kada je riječ o privatnim ustanovama, svaka ima svoja pravila. Uobičajeno je telefonsko zakazivanje i pozivi se najčešće primaju tokom radnog vremena. Pregled je najbolje obaviti u prvom dijelu ciklusa: prije ovulacije (ako slučaj nije hitan, ginekolog te neće pregledati dok imaš menstruaciju).

 

Pošto ćeš morati da se skineš iza paravana ili u kabini za presvlačenje, najzgodnije će ti biti da obučeš ili poneseš suknju jer bi u suprotnom morala golišava da hodaš po ordinaciji. To je možda najbolje za prvi put. Kasnije kad se opustiš, to ti najvjerovatnije neće biti toliko važno.

U privatnim ordinacijama nekada se dobije jednokratna keceljica, a papuče (šlapice) u kojima ćeš doći do ginekološkog stola treba da postoje i u državnim ustanovama.

Prije pregleda bi trebalo da se opereš vodom ili nekim blagim sapunom. Važno je da ne ispireš unutrašnjost vagine i ne koristiš agresivna sredstva, jer bi to moglo uticati na rezultate briseva ako ih ginekolog bude uzimao. Intimnu zonu ne moraš brijati, jedino treba da si čista i uredna, ostalo nije bitno.

 

Kod privatnog ljekara pregled se, naravno, plaća dok je kod državnog besplatan. Samo ne zaboravi zdravstvenu knjižicu. I imaj na umu da ukoliko ti taj ljekar iz bilo kog razloga ne prija, imaš pravo da odeš kod drugog, kako bi pronašla onog koji ti odgovara. Svaka ženska osoba koja vodi računa o sebi treba redovno da ide na ginekološki pregled. To je sasvim normalna stvar. Tako da nema razloga da se plašiš.

 

Meni je, recimo, mnogo gori odlazak kod zubara. 

 

Nadam se da smo ti pomogli.

 

Autor: Ivana Todorović, psiholog

Izvor : inteenmagazine.com

Foto: Pinterest, www.wikihow.com, giphy.com

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: