#SOS

ZAŠTO JE DOBRO IMATI (PUNO) MLAĐEG BRATA ILI SESTRU...

Ići u školu i saznati od roditelja kako u porodicu dolazi prinova može zvučati zastrašujuće. I od svih očekivanja, stariji brat/sestra nikada ne mogu niti zamisliti koliko im ta beba može promijeni život na bolje.
 

 

Naučiš što je odgovornost. Imati bebu za brata ili sestru znači gledati roditelje kako mijenjaju pelene, sterilišu bočice, kupaju bebu,  brinu se, noćima ne spavaju. I nakon nekog vremena sve to počneš da radiš i sam/a, u početku uz roditeljski nazdor, a poslije i bez. Naučiš koliko je važno brinuti se o malom biću. I budeš najbolji babysitter.

 

Počneš više da cijeniš svoje roditelje. Dok posmatraš roditelje kako iscrpljeni danonoćno brinu o bebi, poslu kući, i naravno tebi, shvataš koliko je roditeljski posao težak, i zahtjeva jako mnogo strpljenja, pažnje, ljubavi, brige. Tada počinješ da razumijješ i više cijeniš sav trud svojih roditelja, ali i da lakše praštaš poneki povišen ton. Dolaziš do zaključka da nije lako biti roditelj. Zapravo, sve drugo je lakše.

Gledaš kako beba raste. Vidiš prve korake i čuješ prve riječi, a zbog toga je uzbuđena cijela obitelj i ti zajedno s njima, dok te usput svi podsjećaju da si tako neodoljiv bio/la i ti pa se iako si sad već tinejdžer, bliskost sa roditeljima ponovo uspostavlja.

 

 

Naučiš puno životnih stvari. Onih koje većina tinejdžera ne zna. I dok je njima zanimljivije igrati video igrice tebi je zanimljivije podučavati brata/sestru životnim lekcijama kroz igru.

Vrlo važno je i da vidiš koliko je odgovoran posao imati dijete, pa sa tim u vezi počneš da razmišljaš o tome kako se u intimnim odnosima zaštiti na pravi način, jer i sam/a znaš da je broj maloljetničkih trudnoća sve veći.

 

U nekim trenucima mlađi brat/sestra gleda tvoje životne nevolje (primjerice ljubave, ili sa društvom) i na taj način uči kako  će jednog dana postupati u sličnim situacijama..

 

I koliko god nevjerojatno zvučalo, taj mali davež postane tvoj najbolji prijatelj bez obzira na razliku u godinama.

 

 

Izvor: Cafe.hr

Foto: Scoopempire.com, Etsy.com

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: