#SOS

ZAŠTO RODITELJI NEMAJU POVJERENJA U MENE?

Željela bih da mi roditelji daju malo više slobode. Ne želim da  idem na kraj svijeta. Samo bih voljela da mogu, naprimjer, otići u posjetu svojoj tetki, a da mama ne pomisli da hoću da bježim od kuće” (Ivana, 18)

 

Uvijek pitam roditelje zašto nemaju povjerenja u mene kad želim napolje sa društvom. Često mi kažu: ‘Imamo povjerenja u tebe, ali ne i u tvoje prijatelje.’ Jako mi smeta kad mi to kažu!” (Marija, 18)

 

POVJERENJE – od glagola vjerovati.

 

 “Kad god želim da  idem napolje”, kaže 16-godišnja Milijana, “mama i tata počnu  da me ispituju gdje idem, s kim idem, što ću raditi i kad ću se vratiti. Znam da su mi oni roditelji, ali smeta mi kad mi postavljaju takva pitanja!”

 

Da li i ti ponekad misliš  da  tvoji roditelji treba da imaju više povjerenja u tebe? Ako to misliš, što možeš učiniti u vezi s tim?

 

Problemi odrastanja

 

Kao mlada osoba u tinejdžerskim godinama treba mnogo toga da  naučiš kako bi se pripremio za kasniji život .  Ipak,  zrela osoba ne postaješ samim tim što navršiš određeni broj godina, kao da, slikovito govoreći, samo treba da prođeš kroz neka vrata i preko noći postaneš odrastao. Put do zrelosti više nalikuje penjanju po stepenicama. Penješ se korak po korak i to traje godinama. Istina, ti i tvoji roditelji možda imate različito mišljenje o tome koliko si napredovao na putu do zrelosti. “Dvadeset mi je godina i još uvijek se natežem sa svojima oko tog pitanja”, kaže Marija, koja smatra da roditelji nemaju povjerenja u nju kad je riječ o izboru prijatelja. “Moji roditelji misle da ne bih imala snage otići iz društva kad bih vidjela da rade nešto što nije u redu. Pokušala sam im reći da sam već prije u nekim situacijama tako postupila, ali njima to nije dovoljno.“

 

Pitanje (ne) povjerenja može dovesti do zategnutih odnosa između mladih i njihovih roditelja. Ako si zbog lošeg ponašanja izgubio njihovo povjerenje, što možeš učiniti kako bi ga ponovno stekao?

 

Dokaži da si dostojan povjerenja

 

Ako želiš da drugi imaju više povjerenja u tebe, treba da im pokažeš da si dostojan povjerenja. To ne znači da moraš biti savršen. Uostalom, svi mi činimo greške.No da li, generalno gledajući , svojim načinom ponašanja daješ roditeljima razloga da nemaju povjerenja u tebe?

 

Zapitaj se: ‘Koliko sam dosad bio iskren prema svojim roditeljima i pošteno im govorio  gdje idem i što radim?’ Pogledaj što su rekle neke mlade osobe koje su se morale pošteno preispitati u vezi s tim.

 

Milica: “Potajno sam se dopisivala s dečkom koji mi se sviđao. Bio je poznat klao prilično problematičan, napustio je školu.. Moji roditelji su to saznali i rekli su mi da prestanem da se  dopisujem sa njim. Obećala sam im da ću prestati, ali nisam to učinila. Dopisivala bih se s tim dečkom, moji bi roditelji to saznali, zatim bih se ja izvinila i obećala da ću prestati, a onda bih nastavila po starom. To je tako išlo godinu dana. Na kraju mi roditelji više nisu ništa vjerovali!”

 

Bojana: Roditelji nisu imali povjerenja u mene kad je riječ o odnosu s momcima, i sad shvatam zašto. Upala sam u neko društvo   s  momcima koji su bili dosta stariji od mene. Satima sam s njima razgovarala, dopisivala po čitavu noć, išla sa njima na žurke , a lagala moje da sam sa drugaricama. Kada su saznali, roditelji su mi na mjesec dana oduzeli mobilni i nisu mi dopuštali da izlazim bilo gdje jer su izgubili povjerenje u mene

 

Anita: “Negdje pred kraj osnovne škole prijateljica i ja bile smo na jednoj zabavi s koje smo ponijele kući svaka po jednu limenku piva, iako smo znale da se našim roditeljima to ne bi svidjelo. Htjele smo popiti pivo kasnije, onako za zabavu. Mojoj prijateljici mama je pronašla pivo. Zatim su moji saznali da i ja imam limenku piva. Najviše me pogodilo kad sam na majčinom licu vidjela koliko je razočarana!”

 

Marko: “ Moj najbolji drug je počeo da puši. Ja nisam želio, jer volim sport i znam da bi mi smetalo, a i ne podnosim kada mi odjeća miriše na cigare. Jednom me je nagovorio da probam i gurnuo mi cigaru u usta. Čitav sam smrdio na cigare. Kod kuće su me roditelji napali da ja pušim, a ja nisam htio da odam druga. Sada me stalno proveravaju i to mi smeta.."

Kako ponovno steći povjerenje?

 

Da li se i tebi dogodilo da si  svojim ponašanjem doprinio tome da ti roditelji više ništa ne vjeruju? Čak i ako ti se to dogodilo, budi uvjeren da možeš ponovno zadobiti njihovo povjerenje. Ali šta treba da  učiniš?

 

Roditelji će vjerovatno imati više povjerenja u tebe ako im pokažeš da znaš odgovorno da se ponašaš.

 

Prikažimo to jednim primjerom: Zamisli da neki čovjek dobije kredit od banke. Bude li redovno otplaćivao kredit, steći će povjerenje banke i ona bi mu na osnovu toga u budućnosti mogla odobriti još veći kredit. Slično je i s tvojim roditeljima. Ako im pokažeš da zaslužuješ njihovo povjerenje — čak i u malim stvarima — oni će ti u budućnosti vjerovatno ukazati još veće povjerenje.

 

Anita je s vremenom to shvatila. “Kad si jako mlad”, kaže ona, “ne shvataš koliko je važno da roditelji imaju povjerenja u tebe. Sada imam veći osjećaj odgovornosti i trudim se da svojim ponašanjem zadržim povjerenje svojih roditelja.” Što iz toga možeš naučiti? Umjesto da se žališ na to da roditelji imaju premalo povjerenja u tebe, nastoj da im  dokažeš da zaslužuješ njihovo povjerenje.

 

Naprimjer, ponašaš li se odgovorno u dolje navedenim područjima?

 

·        Uvijek na vrijeme dolaziti kući

·        Na vrijeme izvršavati svoje obaveze

·        Marljivo obavljati kućne poslove

·        Pospremati svoju sobu

·        Paziti na to kako koristim telefon

·        Ispunjavati svoja obećanja

·        Voditi računa o tome kako trošim novac

·        Ustati na vrijeme, ne čekajući da me “sto puta” zovu

·        Govoriti istinu

·        Priznati greške i izviniti se

·        Nešto drugo ․․․․․

 

Dokaži da si pouzdana, odgovorna osoba

 

Ali šta ako imaš osjećaj da ti roditelji, uprkos svom tvom trudu, ne ukazuju povjerenje koje zaslužuješ? Zašto ne bi porazgovarao s njima o tome? Umjesto da im prigovaraš, govoreći kako oni treba da imaju više povjerenja u tebe, ljubazno ih upitaj šta to  ti treba da  učinitiš kako bi stekao njihovo povjerenje. Jasno im reci kakav bi odnos želio imati s njima. Ako treba, uputi ih u svijet novih tehnologija. Moraš znati da oni to ne razumiju i sigurno misle na na mobilnom samo igraš igrice i gubiš vrijeme. Pokaži im da postoje korisne aplikacije, kao i da na youtubu ima mnogo korisnih videa koji mogu da olakšaju učenje skoro svega na svijetu.

 

Iako će ti sigurno biti malo neprijatno, podsjeti ih da su i oni nekada bili mladi i imali želju da otkriju svijet, baš kao i ti. Da ne želiš ništa da kriješ, već samo tražiš malo privatnosti, jer više nisi baš tako malo dijete. Probaj da im objasniš da ti oni i dalje trebaju kao roditelji i prijatelji ali da u tvoj život sada ulaze i drugi ljudi koji u njemu zauzimaju važna mjesta.

 

Obajsni im ako ti ne ide matematika, ako mrziš istoriju, a obožavaš hemiju. Pričaj sa njima kako bi upoznali tog novog tebe i bolje ga razumijeli. Reci im i da su svi u društvu probali pivo i pitaj šta oni misle o tome.. Razgovarajte i održavajte odnos. To će biti veoma korisno i za tebe i za njih.

 

Naravno, nemoj očekivati da će tvoji roditelji odmah  promijeniti sve i sve će postati idealno. Svako od vas ima mnogo toga na čemu treba da radi o očemu treba da misli.

 

Sigurno će najprije htjeti da vide držiš li se onoga što si obećao. Iskoristi tu priliku da im pokažeš da ti mogu vjerovati. S vremenom će ti vjerojatno ukazati još veće povjerenje. Jer nema ničeg ljepšeg nego kada sa roditeljima imaš dobar odnos, tada je čitav svijet tvoj!

 

Izvor: Sa https://wol.jw.org prilagodila Jelena Vukić

Foto: Pinterest

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: