#Putovanja

IZ NAŠEG UGLA : LISABON

Bili smo u Lisabonu! Odmah da vam kažem da vas nećemo zatrpati informacijama i znamenitostima koje treba posjetiti. Prenećemo vam utiske i preporučiti mjesta koja smo otkrili sami šetajući ovim prelijepim gradom.

Za početak:

-        Ponijeti patike( i čarape). Nekoliko pari.

 

-        Prije posjete Lisabonu, preporučljiv kardio trening od barem mjesec dana. Ovo nigdje nećete pročitati  😊a vjerovatno je najkorisnija informacija od svih!

 

-        Pripremiti novac za alternativna prevozna sredstva kada noge otkažu poslušnost 😊

 

-        Naoružati se strpljenjem prilikom ulaska u gradski prevoz((osim metroa, koji je tačan kao sat i kojim stižete skoro svuda 😊, kartu kupite pa dokupljujete vožnje) ulazi se samo na prednja vrata gdje se naplaćuju karte, pa samo zamislite redove i dužinu uzimanja para i vraćanja kusura od prosječno 35 ljudi))

 

-        Svi govore engleski 😊😊! I na tamo gdje ga NIKADA ne biste očekivali, ljudi pričaju. Prodavci, policajci, vozači tramvaja! Svi! Ovo je važno , jer je šansa da se izgubite veoma mala. Uvijek će se naći neko ko će vam objasniti kuda da idete, a usput ćete kao i ja saznati za gomilu manje poznatih mjesta koje vrijedi obići.

Lisabooooon! Prelijepi grad na ušću rijeke Težo u Atlantski okean. Bajkovit, romantičan. Strm 😊.

Neobične fasade će vas odmah osvojiti, jer je većina zgrada pokrivena predivnim pločicama Azulejos, koji predstavljaju važan dio portugalske arhitekture.

 

Kaldrma, sitna, uglačana, crno bijela. Ima je svuda. Po dugim ravnim  ulicama i bulevarima, ali i po uskim strmim uličicama kvartova poput Alfame ili Bairro Alto. Popriličan izazov za hodanje u slučaju da na nogama imate japanke sa kožnim đonom ili stare udobne izlizane papuče! Poslušajte savjet: Patike!

 

Nemojte se truditi da unaprijed pamtite imena ulica i bulevara, četvrti koje treba obići, jer koliko god komplikovano zvučalo, dok sa mapom stojite u podnožju grada, išli lijevo ili desno, spontano ćete dolaziti do svih interesantni mjesta, a pamtićete ono što na vas bude ostavljalo najveći utisak. Ipak, radi neke orijentacije, i kvarta u kome ćete sigurno provesti najviše vremena, pomenuću Baixa Chiado( podnožje izmedju Alfame i Bairro Alto lijevo i desno), centar koji non stop, živi u kome sve vrvi i odakle svaka šetnja počinje!

Sardine i petlići. Iako se bakalar baš dosta jede, sardina je ribica koju ćete u Lisabonu primjetiti svuda oko sebe. Ona je ukusna, ona je zdrava, ona je jeftina, ona je kao privezak, magnet ili broš, beskrajno simpatična!

Ali zašto petao? Ovo smo morali da istražimo 😍 i došli do legende po kojoj je pečeni petao iz Barcela, kukuriknuo da dokaže nevinost nepravedno optuženog čovjeka!

Hrana 

 

Svima je ponekad lakše da se umorni od duge šetnje prepuste nekom lancu brze hrane i zadovolje svoju glad brzinskim hamburgerom.

 

Molim vas da to ovdje ne radite. Skoro svaki restorančić, za sumu koju bi ste dali u Meku , ima dnevni meni, kojim ćete pored prelijepe atmosfere, svoja crijevca obradovati supicom, komadom ribe ili ribljim uštipkom, dezertom i kafom. Rizikujte, isplatiće vam se.

 

Isto važi i za čuvena peciva De Belem ili De Nata.. Ima ih svudaaaaaaaaaaaaaaa! I pravo da vam kažem , dosadni su. Ali ako vašem oku kao i mojem pažnju uhvate šareni kolačići raznih oblika pod nazivom Dolce de Algarve, nećete se pokajati. Ne nije fondan! Ovo su specijalni kolači od marcipana, prelijepi i preukusni. Da ih pojedete sa osmijehom na licu! A Natine korpice imate svuda pa čak i u konzervama na aerodromu.

LX Factory!

 

Prvo što mi je palo na pamet je zašto ovakvih mjesta nema kod nas?!

Dobro ima, ali više ima beskorisnih napuštenih fabrika, koje bi se uz malo vizije gradskih vlasti , i malo novca, mogle preurediti u centre za razvoj kreativnosti! Ovdje ćete šetajući malim dvema ulicama naići na neobiče restorane, salon za brijanje, salon za tetoviranje, mnogo predivnih dizajnerskih radnji, nekoliko koncept radnjica, oduševićete se street artom,  gledaćete u roze golubove dok se nad vama nadvija ooooogromni most 25 April, napravljen po uzoru na San Franciskov Golden Gate.

 

Da ne biste lutali, sa glavnog trga koji gleda na ušće(Praca do Comercio), do tamo vas vodi tramvaj ili autobus br 15. Ako niste sigurni gdje da siđete, pitajte vozača , objasniće vam. Na engleskom. Ovdje moram da dodam da sam zaključila da je znanje stranog jezika ovdje sigurno u vezi sa tim da im TV programi nisu sinhronizovani kao u drugim zemljama Evrope. Dakle, njeguju oni svoj duh i kulturu, ali i uče jezike, što je za nas zbunjene turiste krajnje korisno 😊

 

U povratku iz LX factorija predlažemo da prezalogajite nešto u Timeout marketu. Veoma popularna pijaca, iako liči na sve osim na pijacu kakvu mi zamišljamo 😊, više je kao ultra cool hip market kakobihjahteladapijacaizgleda😊 .  Koncept store pijaca. Fensi restorani, mesare, ribarnice, cvećare. Gomila mladog , lijepog, opuštenog svijeta. Dobra muzika. Odlična atmosfera. Opasno dobra hrana. Vrijedi odmoriti.

 

Otprilike preko puta Timeouta, počinje niz klubova i veoma popularni dio grada za izlaske. Nekadašnja lučka skladišta sada su diskoteke i centar modernog noćnog života ovog grada. Ako ste ipak za neku mirniju varijantu, popnite se gore u Bairro Alto gdje su u uskim uličicama skriveni klubovi raznoraznog tipa.

 

Znamo da romantične duše čekaju da čuju nešto i o čuvenom „fadu“. U već pomenutom Bairro Altu kao i Alfami, dvema najstarijim četvrtima Lisabona, mnoštvo je restorana koji nude večeru uz fado. Gdje god da sjednete, velike su šanse da ćete uživati, iako bi se po broju fado restorna moglo reći da su dobro zagazili u komercijalu. Ali, nama to svakako nije smetalo, pa smo  proveli  divno veče slušajući djevojku koja tužno pjeva uz gitaru (koliko god komercijalno bilo, blio je očaravajuće😊..)

Ukoliko imate vremena, obavezno idite do Sintre, gradića udaljenog 30 km od Lisabona. Skrivena oaza dvoraca, parkova, neobičnih bašti , lijepih restorana. Naseljena još u doba praistorije, od 16 vijeka stjecište za odmor portugalske buržoazije. Kada bi oživjele šume i dvorci i parkovi iz Diznjevih crtaća, imam utisak da bi izgledali ovako.

 

Opet topla preporuka:patike, voda, kačket, hmmm, šta još, a da, snaga! 

Sintra je veoma brdovita, i nemojte se zavaravati turističkim prognozama da za sat ili dva možete obići sve i vidjeti sve! Teško! Možda helikopterom 😊, zato prije odlaska, dobro istražite ovo božanstveno mjesto, odredite što želite vidjeti..

 

Samo ću pomenuti da se iz Sintre dalje ide za Cabo de Roca (najzapadniju kopnenu tačku Evrope) i čuveno ljetovalište Kaškaiš.. Pa ako vam je i to u planu,  sačuvajte malo snage.. I nemojte brinuti oko prevoza jer do Sintre ide voz na svakih otpilike sat, a iz Sintre idu autobusi na oba pomenuta mjesta😊.

 

Nazad u Lisabon..

 

Ovdje ću stati. Ne želim da vas opterećujem prepričavanjem čuvenih znamenitosti ovog divnog grada. Samo ću ih nabrojati i ostaviti vas ( uz preporuku za prethodno upoznavanje istorijskih podataka) da svaku od njih doživite na svoj način, obojite u svoje boje. Sigurna sam da ćete iako možda niste ljubitelj keramike, biti iznenađeni šarenim fasadama pokrivenim pločicama, da će vas oduševiti spoj starog i novog – svega, da će vam pojedini krajolici oduzimati dah i da ćete se kući vratiti puni utisaka!

 

Popularna mjesta za vidjeti:

§ Alfama

§ Barrio Alto

§ Belem kula

§ Samostan Jeronimos

§ Tvrđava Svetog Đorđa

§ Sé de Lisboa

§ Avenija da Liberdade

§ Trg Markiz de Pombal

§ Calouste Gulbenkian Muzej

§ Spomenik otkrićima

§ Botanička bašta palate Ajuda

§ Most Vaska da Game

§ Akvarijum

§ Miradouro de Santa Luzia

§ Miradouro de Sao Pedro de Alcantara

 

Nadamo se da smo vam Lisabon približili toliko, da ne budete potpuno izgubljeni u mističnom gradu uskih uličica, a ipak ostavili dosta mjesta da ga otkrivate i doživite na svoj način. 

Uživajte!

 

Autor: Jelena Vukić

Foto: Pinterest, privatna arhiva

 

 

 

 

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: