#Putovanja

IZ NAŠEG UGLA : LONDON

KADA SE ZAUVIJEK ZALJUBIŠ U GRAD..

 

Koliko je neobično kada šetate jednim od najvećih gradova na svijetu okruženi hiljadama najrazličitijih ljudi i nekako naprosto osjećate kao da ste tu oduvijek pripadali!

 

To je osjećaj koji London u meni izaziva! Da dišem, da pripadam , da sam građanin svijeta!

 

Doduše utisak pred put malkice kvari količina papira potrebnih za vizu, kao i ljubazno rešetanje policajca na pasoškoj kontroli kome uz porodičnu istoriju koju je kroz viznu aplikaciju saznao čitav konzulat, vi još morate reći ko ste, šta ste, čime se bavite, zašto ste tu.., a malo i cijena vize(173 e)..

 

No , da ne mračim..

Sigurna sam da ste na putovanje krenuli sa određenim predznanjem, pročitali ovo i ono, o gradu, o ljudima..

 

Sve zaboravite!

 

Izađite na ulicu i udahnite duh grada!

 

Široki bulevari u centru i neobičan spoj viktorijanske arhitekture ispresecane modernim zdanjima tjeraće vas da gledate svuda samo ne ispred sebe ! Visoke zgrade od bijelog mermera čipkastih fasada decento osvijetljene kako bi im se i noću divili mame uzdahe.. Osjećaj poštovanja izaziva umješnost graditelja da ovako vješto zidaju, ukrašavaju, a vlasti i građana da njeguju i čuvaju ovaj vijekovima star  a tako moderan grad..

 

Ipak, vodite računa, jer znam da znate da se u Engleskoj vozi lijevom stranom, ali je to u praksi nevjerovatno zbunjujće! Zato valjda na svakom pješačkom prelazu i piše na koji stranu da gledate! Dakle, oprez, i u grad nikako sa slušalicama u ušima ako vam je život mio!

 

Elem..

 

Od ogromnih zdanja do renoviranih koliba iz srednjeg vijeka, najšarmantnije četvrti šarenih kućica prepunoj pabova, restorana i prodavnica - čuvenoj Carnaby ulici dijelu čuvenog Sohoa, koji je samo ćošak od velelepnog otmenog Regent streeta .. I taman kad pomislite da bolje ne može da bude, vi ste na Piccadilly circusu gdje gomila raznog svijeta sjedi , svako nekim svojim poslom, a vi mislite kuda sad..

 

I zaista, pitanje je teško..

 

Da li do Trafalgar trga na kojem će vas pozdraviti predsjednik Nelson kojeg čuvaju zlatni lavovi, pa svratiti do čuvene Nacionalne galerije i uživati u djelima čuvenih slikara, pa se spustiti do rijeke, preći neki od mostova i istraživati  moderni Tate ..

 

Ili se možda popeti  do Oxford streeta pa uz hiljade prodavnica došetati do Marble archa odmoriti u Hyde parku, pa onda proći pored čuvenog Royal Albert hola i nastaviti do robne kuće Harrods.. Na nekoliko koraka od Piccadilliyja je i Kineska četvrt i Leicester skver.. Gdje god da krenete, vidjećete nešto lijepo, drugačije, napunićete dušu i oplemeniti srce.

 

London nudi toliko toga, i iako je, svi će reći, prilično skup za naše pojmove, on ipak cijeni prosječnog turistu dozvoljavajući mu da besplatno uživa u svim muzejima( Victoria and Albert, Natural history, National Gallery,British museum, Modern Tate..), svodeći metro kartu na 1, 15e ( u Beogradu je autobus kojeg osijediš čekajući, 95 din!!).

 

Nemojte biti očajni ako ne vidite Madam Tiso ili London eye, ili nemate 20 funti za posjetu St Pauls katedrale, jer je London mnogo više od toga. Za nekoliko funti možete probati hranu sa svih meridijana, nakon divljenja Wiliamu Tuneru i Van Goghu u Nacionalnoj galeriji, ispred nje možete uživati u street artu i neobičnim crtežima umjetnika iz čitavog svijeta, koji svojim radovima šalju razne poruke od ljubavi do kritike političkih sistema, možete vidjeti ljude obučene po posljednjoj modi ali i one koji nose svoje izmaštane kombinacije.. Možete vidjeti istetoviran par sa čiroki frizurama koji kroz British muzej pokazuje umjetnine svojoj maloj djeci, bez da im iko šalje poglede osude i kritike..

Šetnja ulicama i ljupkim četvrtima opustiće vas i podsjetiti da je sreća u malim stvarima, da treba uživati u drugačijoj kulturi koja je tu, svuda oko vas, da treba upijati različitosti nacija i rasa, da treba voleti sebe i biti ponosan na ono što si. Shvatićete , uz toliko svega oko vas, da mi kao narod( mislim regionalno) imamo tendenciju da se opterećujemo nebitnostima, da vječito stavljamo formu ispred suštine, neshvatajući da tako zgrčeni i stisnuti živimo ovaj jedan život, a on prolazi pored nas zagledanih  u izlog umjesto u nebo.

 

A Englezi, ako  i naiđete na  nekog jer je grad preplavljen strancima, biće nasmijani, ljubazni, predusretljivi i spremni da pomognu, šaliće se , često i na svoj račun, nešto poput Del Boya i Rodneyja iz čuvene serije Mućke koja ih kao narod tako iskreno i vjerno opisuje.

 

Popularna mjesta:

* Oxford street

* Regent street

* Soho

* Carnaby street

* Piccadilly circus

* Trafalgar square

* Hyde park

* Leicester sqare

* China town

* Mostovi

* Muzeji( Nacionalna galerija, British, Victoria i Albert, Natural history, Tate, Modern Tate...)

* Covent garden

 I još mnoooogo mnooogoo toga čega nema na mapi a učiniće da se zauvijek zaljubite i ovaj grad baš kao i ja!

 

Uživajte!

 

 

Autor: Jelena Vukić

Foto: WIkipwdia, city-walks.info, london postcards

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: