#Zanimljivosti

INTERNET BONTON

Lijepo ponašanje jednako je važno i vrlo slično u stvarnom životu i na internetu.

Evo nekoliko osnovnih pravila ponašanja na internetu.

 

 

1. VAŽNO JE BITI PRISTOJAN

Ponekad nam se čini da je sve što se događa na internetu kao igra jer ne vidimo i ne čujemo osobu s kojom komuniciramo. Zato je jako važno uvijek imati na umu da su s druge strane kompjutera  stvarni ljudi prema kojima se treba pristojno ponašati.

 

 

2. KORISTI EMOTIKONE

Emotikoni su kombinacije znakova kojima se izražava raspoloženje. U dopisivanju putem interneta ponekad je teško ispravno razumjeti što je pisac htio da kaže. Kada s nekim razgovaraš telefonom,  ta osoba može razlikovati značenja prema tonu tvoga glasa.

A ako te još i vidi, možeš joj puno toga reći jednostavnim izrazom lica ili pokretima tijela. Sve se to gubi u kratkim porukama na internetu i često se tvoja poruka može pogrešno protumačiti. Upotrebom emotikona jednostavno je izbjeći zabunu .

 

 

3. NE VIČI

PORUKE PISANE ISKLJUČIVO VELIKIM SLOVIMA SMATRAJU SE VIKANJEM, A TO JE VRLO NEPRISTOJNO. U redu je riječ ili dvije napisati velikim slovima radi isticanja, ali nikako nije u redu vikati.

 

 

4. UVIJEK SE PREDSTAVI

U virtualnom svijetu možeš koristiti svoje pravo ime (bez prezimena!) ili se možeš predstavljati s nadimkom i to je u redu – samo uvijek koristi isti nadimak!

 

 

5. ČUVAJ SVOJE LIČNE PODATKE

Nikad nemoj na internetu objavljivati podatke o sebi, svojoj porodici i prijateljima. Ne otkrivaj svoje prezime ni adresu, niti u koju školu ideš jer nemaju svi na internetu dobre namjere. Tvoje podatke mogu iskoristiti da učine nešto loše tebi ili da pod tvojim imenom povrijede nekoga drugog. Krađa identiteta sve je veći problem i zato na internetu treba biti vrlo oprezan.

 

 

6. POŠTUJ PRIVATNOST DRUGIH

Kao što ne želiš da neko čita tvoja pisma i poruke tako ni ti nemoj čitati tuđa. Lozinka (password) je privatno vlasništvo i niko nema pravo da hakuje tuđi identitet i čitati tuđu poštu, predstavljati se na četu kao neko drugi niti koristiti tuđe profile na društvenim mrežama.

 

7. NIKAD NEMOJ SLIKATI NEKOGA PA OBJAVITI SLIKE BEZ DOPUŠTENJA

Objavljivanje fotografije na internetu može biti narušavanje prava na privatnost, može predstavljati narušavanje ugleda druge osobe pa prema tome može biti prijavljeno policiji kao krivično djelo.

 

8. NIŠTA NE OBJAVLJUJ DOK SI LJUT/A

 Kad smo ljuti možemo izreći mnogo toga što zapravo ne mislimo i tako lako povrijediti prijatelje pa čak ih zauvijek izgubiti. Uvijek dobro razmisli prije nego nešto objaviš na internetu jer više povratka nema. Možeš kasnije obrisati što je objavljeno, ali ne znaš ko je sve objavu već pročitao, pa možda i sačuva na svoj kompjuter ili isprintao.

 

9. NEMOJ UČESTVOVATI U PREPIRKAMA I SVAĐAMA poznatim kao Flaming

Ako ti se ne sviđa nečije mišljenje o nekoj temi, nije u redu zbog toga riječima napadati i zlostavljati tu osobu. Ne moraš se slagati s izrečenim, ali svoje mišljenje moraš izraziti na pristojan način i s uvažavanjem.

Nemoj slati nepristojne i uvredljive poruke ili poruke ispunjene mržnjom i prijetnjama putem e-maila, mobilnog niti bilo gdje na internetu. Ako neko tebi šalje uvredljive poruke, ne odgovaraj: nikada nećeš pobijediti, a sve može brzo izmaći kontroli. Ako te neko napada na četu ili ti šalje poruke mržnje, sačuvaj ih i pokaži odrasloj osobi u koju imaš povjerenja.

 

10. NE ODGOVARAJ NA PORUKE NEPOZNATIH

Jednom dijelu korisnika internet služi za slanje neprimjerenih poruka. Neke od tih poruka će te uznemiriti, a u nekim će se tražiti tvoj odgovor, slika, adresa – ne odgovaraj na takve poruke i razgovaraj o tome s nekom odraslom osobom u koju imaš povjerenja.

 

11. BORI SE PROTIV ELEKTRONSKOG NASILJA

Nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, sve je češće i kod nas. Informiši se o tome što je to nasilje preko interneta i nauči kako se zaštititi..

 

12. POŠTUJ AUTORSKA PRAVA : NE KRADI!

 Kada prepišeš nešto ili preuzmeš nečiju sliku uvijek navedi od koga je to preuzeto.

 

13. POŠTUJ PRAVILA

Razne internet stranice, portali, čet servisi, forumi, društvene mreže itd. imaju drugačija pravila koja moraš poštovati ako želiš njima da se služiš. Uvijek pažljivo pročitaj uslove korištenja prije nego bezglavo klikneš da pristaješ, jer kada postaneš član moraš se strogo i potpuno držati pravila i propisa na koje si pristao.

 

14. POŠTUJ ZAKONE

Dobro zapamti: sve što je protivzakonito u stvarnom životu protivzakonito je i na internetu. Nemoj se zavaravati misleći da se možeš sakriti iza izmišljenog nadimka.

 

15. DOBRO ISTRAŽI

Internet je prepun informacija, ali mnoge su u stvari netačne. Ako želiš raspravljati o nekoj temi, uvijek temu dobro istraži u pouzdanim izvorima (službene stranice vlade, grada, raznih instituta, škola, online enciklopedija itd.) i budi siguran da su informacije koje daješ 100% točne.

 

16. POMOZI POČETNICIMA

Budi strpljiv i pomozi onima koji o internetu i računarima znaju manje od tebe. Zapamti, svako je krenuo u svijet računara kao početnik.

 

 

Autor: Jelena Vukić

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: