#Sport

ANĐELA MILIČKOVIĆ-DRŽAVNA REKORDERKA U STRELJAŠTVU

   „ Streljaštvo nije atraktivan sport, a nažalost u Crnoj Gori nije ni dovoljno razvijen. Njegovu ljepotu uglavnom poznajemo samo mi koji smo u njega zaljubljeni, međutim, veoma je izazovan i gotovo nikoga ko je pokušao da nauči nije ostavio ravnodušnim. Lošija strana je to što zbog oskudnih stredstava smo uvijek u tehničkom zaostatku za kolegama iz ostalih reprezentacija, ali ipak uprkos tome sa mnogo truda i volje uspjevamo da nadomjestimo nedostatke i često pucamo sa „jačima“ na ravnomjernom nivou.“- ovako svoju priču započinje Anđela Miličković, državnja prvakinja u streljaštvu.

Anđela je rođena prije 20 godina  u Podgorici gdje je završila osnovnu i srednju školu sa Lučom A , a sada je student druge godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.    

 

Streljaštvom je  počela da se bavi sa 12 godina, i te iste godine postala je pionirski prvak Crne Gore. U narednoj sezoni  dobila je svoje prvo priznanje od strane Streljačkog saveza Crne Gore za najperstektivnijeg strijelca 2011. godine, do sada ih broji šest, a dodjeljeni su joj za najboljeg strelca u juniorskoj, ženskoj, puškraskoj, apsolutnoj konurenciji...

 

Kaže da joj je prva medalja  dala „vjetar u leđa“, a sva druga priznanja  definitivno uticala na bezuslovno opredjeljenje za ovaj sport.    

 

Pored formalnog obrazovanja u kojem je takođe besprijekorna, svoje vrijeme je posvetila  streljaštvu.

Ipak, kako sama priznaje, trudi se da radi na sebi na raznim poljima, pa često pohađa neformalne kurseve, učestvuje na studentskim konferencijama, član je debatnog kluba, studentske organizacije Adamas, a posebnu strast gaji prema knjigama.  

     „Samo željeti uspjeh nije dovoljno, niti je iko počeo na poziciji najboljeg. Istina je da se trud uvijek isplati. Sve godine iza mene u streljaštvu iziskivale su mnogo odricanja. Ovaj sport je postao obavezni sastvani dio moje svakodnevnice i sada mi je teško da zamislim život bez njega. Tome su doprinijeli treninzi kojima sam se posvećivala maksimalno iz dana u dan. Nagrade za moje izdvojeno vrijeme i uloženu volju bile su mnoge, kako domaće, tako i regionalne medalje. Ipak, prethodne godine, na Igrama malih zemalja Evrope, održanim u San Marinu, upucavši novi državni rekord, osvojila sam bronzu u seniorskoj konkurenciji, što je ujedno i prva međunarodna medalja za crnogorsko streljaštvo, i na taj način pomjerila svoj sportski angažman za ljestvicu više. Ovaj uspjeh mi je dao novu volju, satisfakciju, pa se to i odrazilo na naredna takmičenja, tako da sam od početka sezone 2017/2018. do danas popravila državni rekord 5 puta. „

   

Anđela ističe da su joj  naročito važni  rezultati koje je postigla u prethodna dva mjeseca, uključujući apsolutni rekord na Prvenstvu Crne Gore, odličan plasman na Evropskom prvenstvu nadomak finala i rezultat na kolu Kupa CG, od prije nedjelju dana gdje je još jednom nadmašila svoj najbolji skor sa 622.5 krugova, vrijedni finala najjačih evropskih takmičenja.

 Posebno napominje da za sve ove  rezultate, čije ordenje  nosi, duguje zahvalnost ljudima koji su kroz sve to prolazili zajedno sa njom, sa jednako vjere, želje, strpljenja i uloženog truda.

 

Zahvalna je prije svega, porodici u kojoj je pronašla apsolutnu i neizmjernu motivaciju, savjete i ohrabrenje. U  spotskoj sferi naročito ističe  ulogu svog oca, koji se trudi da svoje bogato sportsko iskustvo prenese na nju i od koga je, kako kaže, mnogo naučila, kao i trenera i selektora reprezentacije Stanka Labana,  koji je u njen talenat i perspektivu vjerovao od prvog trenutka.

 

Nezaobilazni su i oni najbliži, koji nisu porodica, ali ih takvima smatra, čija je iskrena podrška nezamjenjiva.

 

Kao profesionalna sportistkinja i studentkinja prava, zahvalna je za veliko razumijevanje dekana Pravnog fakulteta, profesora dr Velimira Rakočevića, koji pomno prati njene sportske aktivnosti.

 

Anđelin sportski san je Olimpijada, a do tada još mnogo izazova, uključujući i predstojeći Svjetski kup u Minhenu i Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji, za koje se ona već uveliko priprema.

 

Mi joj aplaudiramo, navijamo za nju , jako želimo da joj se san ostvari i obećavamo da ćemo sa zadovoljstvom pisati o svim njenim uspjesima!

 

Bravo Anđela!

 

Autor: Jelena Vukić

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: