#Sport

SVI NA KITESURFING NA VELIKU PLAŽU!

Ako ste ljubitelji aktivnog odmora u Ulcinju se možete oprobati u kite surfingu, neobičnom i veoma dinamičnom ekstremnom sportu. Kite surf je kombinacija windsurfa, wakeboarda, paraglajdinga i surfinga. Relativno je mlad sport (1997. uzima se kao godina početka komercijalnog kite surfinga), ali je za kratko vrijeme stekao brojne simpatizere širom svijeta.

 

U Crnu Goru prvi surferi dolaze 2000. godine, a od tada Velika Plaža postaje jedna od vodećih destinacija u Evropi kada je ovaj sport upitanju. Vjetar, koji na Velikoj Plaži duva gotovo svaki dan i veliki brojsunčanih dana u godini, idealna su kombinacija za ovaj sport.Kajteri koriste snagu vjetra da bi kajtom, koji im služi kao jedro,surfovali na dasci (kite board).

 

Površina kajta je od 5 do 20 m2 i za vozača je pričvršćen trapezom koji se najčešće nosi oko struka.Ako mislite da vam za bavljenje ovim sportom treba posebna fizička pripremljenost ili poznavanje nekih drugih “surf disciplina”, griješite.Treba vremena da se nauči, nije lagano, ali nije ni pretjerano teško.

 

Nije potrebno biti snažan, ali je važno biti spretan i naučiti kako držati ravnotežu. Ide se uz vjetar, niz talase. Za nekih 10-15 časova može se naučiti najosnovnije i stati na vodu. Ovaj sport je relativno bezbjedan, a svaka škola pored instruktora ima i spasioce, glisere za transport.

 

Na Velikoj Plaži postoji nekoliko škola za obuku kajtera gdje se može i iznajmiti oprema. Cijene se kreću od 100 do 350 eura u zavisnosti od broja časova i perioda sezone kada bi ste pohađali kurs. Početkom sezone, u maju, cijene su nešto niže, a najskuplje je u periodu od sredine jula do kraja avgusta. 

Mi smo bili na plaži Pacha i nemamo dovoljno riječi da opišemo koliko dobro nam je bilo!

Opuštena muzika, vjetar u kosi, svi nasmijani uživaju.. Kao zemlja snova gdje nema briga, gdje se svi druže i vole, gdje vrijeme stoji.. Samir, Genc, Adrian, Marko, Niro, Fisi, Atdhe su tu da vam odmor učine nezaboravnim, svako na svoj način.

Plažu Pacha Surf osnovali su Samir i Genc još u 2013. godine. Tada su odlučili da udruže posljednji novac koji su imali i zajedno počnu da grade svoj san i budućnost. Njihov san se sada razvio u jednu od najvećih škola kitesurfovanja na 14km dugoj  pješčanoj Velikoj plazi.

U Pachi ćete pronaći sve što vam je potrebno za vaš kitesurfing odmor : prostor za skladištenje i kite, tuševe i toalete, svlačionice, slatku vodu, dio za  čišćenje opreme za kite, pomoć pri početku i sletanju, službu za spasavanje (ako ikad je potrebno), ležaljke i super lijep bar na plaži s restoranom.

 

 Jer kao što na ulazu piše  YOU ARE NOW ENTERING A STRESS FREE ZONE!

 

Ovo je mjesto gde ljudi dolaze da se opuste, uživaju i  dobro provode zajedno sa Pacha timom. Mjesto na kojem je  atmosfera fenomenalna, svi su nasmijani i ljubazni i svako je dobrodošao.

 

Ovo je mjesto gde će parovi, grupe i pojedinačni putnici, kao i porodice jednako uživati, opuštajući se na ležaljkama za sunčanje, piti u baru, igrati odbojku na pijesku, imati prvu lekciju kitesurf-a ili jednostavno kombinovati sve.

 

Naravno da smo išli na časove! I priznajemo nije lako, ali veoma veoooma zabavno i uzbudljivo. Ne nećemo staviti naše slike iz očiglednih razloga( dok malo ne uvježbamo , pa ćemo se onda hvaliti), uživajte u fotografijama profi kajtera..

 

I dok odmaramo mišiće i spremamo se za novu turu časova, možda ipak iskuliramo u Pachi, na roštilju u petak ili na na nekom sunset partiju..

 

I nama su pričali, nismo vjerovali , zato nemojte misliti da pretjerujemo, jer nam je čitav tekst u superlativima. Vjerujte da je i bolje nego što smo napisali!

Ako već niste, morate da dođete  u Pacha klub, vidite i zaljubite se u kitesurfing kao i mi!

Autor: Jelena Vukić

Izvor:https://www.kitemontenegro.com/ ,  http://www.ulcinj.travel/

Foto: Privatna arhiva, Adrian Perović

         

 

 

 

O nama
Mravinjak je portal namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Ovdje ćete naći sve što biste voljeli da znate a nemate koga da pitate.
Jer, nema ni Google uvijek odgovor na sve!
Zato čitajte, pišite, pitajte!

Urednik: Jelena Vukić
Pišite nam
Podijelite sadržaj na: